Veel gestelde vragen (FAQ)

Waarom kies ik voor een opleiding bij Docendo?

Al meer dan 15 jaar zijn wij marktleider in opleidingen voor de uitvaartbranche. We zijn een gerenommeerd instituut dat bekend staat om kwalitatief onderwijs dat goed aansluit bij de praktijk. Inmiddels hebben wij al vele duizenden beroepskrachten opgeleid. Onze trainers zijn allen werkzaam in de branche. Zij hebben kennis van zaken en weten wat er speelt. Bij grote en kleine uitvaartondernemingen hebben wij een goede reputatie opgebouwd. Je mag er op vertrouwen dat je na het volgen van een opleiding bij Docendo klaar bent om te starten in dit mooie vakgebied!  

Docendo is onderdeel van ZDG, maar wat is ZDG?

Docendo is een werkmaatschappij van ZDG. Alle werkmaatschappijen van ZDG houden zich bezig met ‘het levenseinde’. Wist je bijvoorbeeld dat mortuarium Schiphol hier onderdeel van uitmaakt? Zij is gespecialiseerd in de wereldwijde repatriëring van overledenen. Een andere tak is Cura Mortu Orum (CMO) die het complete pakket aan postmortale zorg biedt aan ziekenhuizen, zorgcentra, uitvaartverzorgers, politie, justitie en gemeenten. Werkmaatschappij Infinea is een groot klantcontactcentrum en verzorgt 24/7 de telefonische bereikbaarheid in de uitvaartbranche. En dat is niet alles, we hebben meer bedrijfsonderdelen die je nader kunt bekijken op www.zdg.nl 

Zo zie je dat Docendo is ingebed in een organisatie en omgeving die zich heeft gespecialiseerd in de uitvaartbranche. Dat heeft voordelen voor ons als opleidingsinstituut; als geen ander weten we wat er in de markt speelt en waar precies behoefte aan is. Met ons opleidingsaanbod spelen we hier op in. 

Wat zijn de Algemene Voorwaarden van Docendo?

Hoe weet ik of ik geschikt ben voor het werk in de uitvaartbranche?

De uitvaartbranche is een boeiend en dynamisch werkveld. Of je nu werkzaam bent als overledenenverzorger, uitvaartverzorger of ritueelbegeleider. Vaak weet je van te voren niet hoe je dag eruit zal zien. Soms is het vanwege jouw inzetbaarheid ook uitdagend om werk en privé-leven goed te combineren. Dit werk vraagt wat van je. Niet alleen flexibiliteit. Het vraagt ook een aanpakkersmentaliteit, stressbestendigheid en veelzijdigheid. Het ene moment wordt je geconfronteerd met (soms hoog oplopende) emoties van nabestaanden, het andere moment bestaan je werkzaamheden uit organiseren en regelen. Je hebt te maken met verschillende belangen en zienswijzen. Het is een geweldig vak waarin je écht iets kan betekenen voor een ander en waarin je zelf continu wordt uitgedaagd het beste van jezelf te laten zien!  

Ben ik verplicht aan de oriëntatiedag deel te nemen?

Er is geen verplichting om deel te nemen aan de oriëntatiedag. Als je zeker bent over het werken in de uitvaartbranche en denkt over de juiste competenties te beschikken, dan kun je je gewoon aanmelden voor het volgen van een opleiding of cursus aan ons opleidingsinstituut. 

Wanneer bezoek ik de oriëntatiedag?

Wanneer je je wilt oriënteren op de branche en de verschillende opleidings- en carrièremogelijkheden, raden we je aan om wel een oriëntatiedag te bezoeken. Je wordt dan uitgebreid geïnformeerd over het boeiende werkveld en de opleidingsmogelijkheden. Na afloop heb je een heel goede indruk van de branche en van de dagelijkse praktijk van mensen die werkzaam zijn in het veld. Je kunt al je vragen stellen aan de aanwezige trainers, die vanzelfsprekend zelf ook werkzaam zijn in dit vakgebied. Een onderdeel van de oriëntatiedag vormt het maken van een DISC-analyse die door een gecertificeerd trainer wordt geïnterpreteerd. Na deze dag weet je ongetwijfeld of je wel of niet klaar bent voor een nieuwe stap in jouw carrière! 

Wat is een DISC-analyse?

De DISC-analyse is een professioneel instrument dat een objectief beeld geeft van jouw persoonlijke stijl. Het vertelt het verhaal over hoe je iets doet, wat jouw kwaliteiten en uitdagingen zijn en je onbewuste voorkeuren in gedrag en communicatie. We gebruiken deze analyse voor het vergroten van jouw zelfkennis. Het is een hulpmiddel dat je kunt inzetten bij het bepalen of je meer of minder geschikt bent voor het werk in de uitvaartbranche.  

Wat is het verschil tussen een oriëntatiedag en informatiedag?

De oriëntatiedag richt zich op een oriëntatie op het werkgebied en de opleidingsmogelijkheden van de overledenenverzorger en uitvaartverzorger. Voor de opleiding Ritueel Begeleiden organiseren wij een informatiedag, die specifiek gericht is op voorlichting over deze studie. 

Kan ik hulp krijgen bij het maken van een studiekeuze?

Als je na het bekijken van onze website nog onbeantwoorde vragen hebt, kun je ons hier altijd telefonisch of via mail voor benaderen. De opleidingscoördinatoren staan klaar om je zo goed mogelijk te informeren, zodat je daarna een weloverwogen besluit kunt maken.  

Wat is de toelatingseis voor de verschillende opleidingen?

Voor de opleidingen voor postmortale zorg heb je minimaal MBO-2 nodig. Voor de opleiding uitvaartzorg hanteren wij een minimaal opleidingsniveau van MBO-4. Voor de opleiding Ritueel Begeleiden is dit een HBO werk- en/of denkniveau. Mocht je niet aantoonbaar beschikken over het gevraagde opleidingsniveau, maar wél menen dat je in aanmerking komt voor een opleidingsplek, neem dan even contact met ons op. Graag horen we jouw motivatie om toch aan een opleiding te beginnen 

Hoe ziet de groepsopbouw er doorgaans uit?

Voor al onze opleidingen geldt dat het merendeel van de studenten vrouw is. Natuurlijk zijn er ook mannen, maar die behoren helaas altijd tot de minderheid. Doorgaans schommelt de leeftijd van studenten tussen de 25 en 50 jaar, en ook hier zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Pakweg de helft van onze studenten is toe aan een carrière switch en is heel gemotiveerd om aan de studie te beginnen. Niet zelden zijn ze heel gepassioneerd over het vak en voelen zij het als een roeping om aan de slag te kunnen in de uitvaartbranche. De overige studenten zijn vaak al werkzaam in de branche en zoeken een theoretische onderbouwing voor het werk dat ze al in de praktijk uitvoeren. Het is in elk geval altijd een interessante mix van mensen dat volop van elkaar leert! Bij de opleidingen voor postmortale zorg zien we naast starters ook studenten die komen voor bij- en of nascholing.  

Wanneer zijn de vakanties?

Bij de planning van onze cursussen en opleidingen proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de gangbare landelijke vakanties 

Kan ik me aanmelden voor meerdere studies tegelijk?

Je kunt je aanmelden voor meerdere studies tegelijk. Dat is bijvoorbeeld aan de orde wanneer je je inschrijft voor een pakket. Echter is er ook binnen een pakket sprake van een logische opbouw en volgorde in lesstof en het aanleren van vaardigheden. In de praktijk betekent dat dat je eerst de ene cursus afrondt voor je met de volgende start. 

Hoe wordt de opleiding UVZ geëxamineerd?

Binnen Docendo bieden wij je een volledig opleidingstraject voor het vak van uitvaartverzorger. De examinering van je opleiding gebeurt echter door een externe onafhankelijke partij. In Nederland zijn er twee instituten die dit verzorgen; namelijk de Stivu en de NaVUDe student maakt zelf de keuze voor het ene danwel het andere instituut. Op de beider websites vind je hierover meer informatie. 

Wat is de studiebelasting?

De studiebelasting voor de opleiding Uitvaartzorg is 6 tot uur per week, inclusief de lesdagen. Voor de opleiding Ritueel Begeleiden reken je op 8 uur per week, inclusief lesdagen. 

Is het lesmateriaal ook digitaal beschikbaar?

Voor de opleiding Uitvaartzorg en Ritueel Begeleiden wordt al het lesmateriaal ook digitaal aangeboden. Op dit moment is dat nog niet het geval voor de postmortale zorg opleidingen. 

Krijg ik na afronding van een cursus een certificaat of diploma?

Wanneer je een cursus of opleiding hebt afgerond, krijg je uiteraard een bewijs van deelname, certificaat of diploma.  

Het laatste nieuws over Docendo

Wij delen al ons nieuws met jou. Of het nu gaat om blogs geschreven door oud-studenten, interne berichten, ontwikkelingen uit de branche of actualiteiten. Dit is ons nieuws:

Nieuwe opleidingsgids 22-23

Je hebt een richting gekozen, of dit nu Postmortale Zorg of Uitvaartzorg is. Toch zit je nog met enkele vragen...
Meer informatie

Ben jij er klaar voor?

Je hebt een richting gekozen, of dit nu Postmortale Zorg of Uitvaartzorg is. Toch zit je nog met enkele vragen...
Meer informatie

ZDG neemt Post Mortem en De Helpende Hand over

ZDG, met diverse werkmaatschappijen landelijk actief als specialist rondom het levenseinde, neemt per 31 maart 2021 logistiek dienstverlener Post Mortem...
Meer informatie

Docendo is verhuisd

We mogen het eindelijk wereldkundig maken: WIJ ZIJN VERHUISD! Ons nieuwe onderkomen is gevestigd op de eerste verdieping van het...
Meer informatie

Digital Afterlife Expert bij ZDG en Docendo

Sinds 1 maart 2021 is Sander van der Meer als Digital Afterlife Expert in dienst getreden bij ZDG en Docendo....
Meer informatie

Troosttuintje

Oma wilde altijd graag naar huis. Na een korte ziekenhuisopname overleed oma en werd ze terug naar huis gebracht. In...
Meer informatie

Kampioen afscheid nemen?

Alles wat we doen draait om het afscheid. Laatst werd ik door een jongen van 11 keihard aan het denken...
Meer informatie

Corona-virus: Docendo Opleidingen treft maatregelen

Op donderdag 12 maart zijn er ingrijpende landelijke richtlijnen gecommuniceerd en mogelijk worden deze richtlijnen volgende week nog verder aangescherpt.
Meer informatie

Terugblik: de lezing van Hella van der Wijst

Op donderdagmiddag 28 november 2019 organiseerde Docendo in de Pluk in Geldermalsen de lezing ‘de kracht van Troost’ van Hella...
Meer informatie

Lieve Sinterklaas…

Een lesdag voor de Opleiding Uitvaartverzorger, ergens in november.
Meer informatie

‘Wat hebben we een fijn afscheid beleefd’

Voor onze cursist Lia Schrier (55) kwamen de afgelopen periode meerdere levenspaden samen.
Meer informatie

Vragen over de opleidingen?
Neem contact met ons op

Contact opnemen

Heb je een opleiding, cursus of training gevonden die jou interessant lijkt, maar wil je meer weten over bepaalde delen of specifieke onderwerpen? Weet je niet goed wat bij je past, maar wil je dolgraag werken in de uitvaartbranche? Ben je enthousiast om je in te schrijven, maar zijn sommige dingen nog niet helemaal duidelijk?

Wij staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wij snappen dat je niet zomaar een opleiding of cursus wilt volgen, maar echt eentje die bij jou past. Neem contact met ons op en wij zullen al je vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Back To Top