Opleidingen voor PE-punten – NaVU

Opleidingen Permanente educatie

De uitvaartbranche verandert continu. Het is van belang om de kennis die jij in voorgaande opleidingen of cursussen hebt opgedaan optimaal te houden om het verschil te blijven maken. Om je ontwikkeling op alle fronten optimaal te houden, kun je bij Docendo aanvullende opleidingen volgen. Onderstaande opleidingen zijn reeds geaccrediteerd door de NaVU en dus geschikt voor het Register Uitvaartverzorgers.

De NaVU geeft op haar website een uitgebreide uitleg over de vereiste PE-punten Toelichting op PE-punten bij de NaVU.

Andere opleidingen

Postmortale zorg

Postmortale zorg is de laatste zorg die we een overledene kunnen verlenen. Het is dan ook cruciaal om dat op een uiterst deskundige en respectvolle manier te doen.

Bekijk opleidingen

Uitvaartzorg

Nabestaanden willen op een waardige manier afscheid nemen van hun overleden dierbare. Daarvoor moeten ze kunnen terugvallen op professionals die hen voor, tijdens en na de uitvaart helpen en begeleiden.

Bekijk opleidingen

Ritueel begeleiding

Als ritueelbegeleider begeleid je een ritueel voor een specifieke gebeurtenis. Een ritueel dat past bij het hoogte- of dieptepunt, en dat betrokkenen ondersteunt om daarna weer verder te gaan.

Bekijk opleidingen

Review

“Een standaardverhaal op een uitvaart? Liever niet!”

Avalon Wilhelmus: ‘Je moet het écht overbrengen’

De zaal is gekleed in het zwart. De aanwezigen kijken je aan terwijl je naar voren loopt. Ga je nu je standaardverhaal afdraaien? Liever niet, natuurlijk. Je wilt een persoonlijk verhaal vertellen, een tekst voordragen die bij de mensen binnenkomt. Gelukkig kun je zelfs met een alledaags onderwerp al iets bijzonders schrijven, vertelt uitvaartleider Avalon Wilhelmus. Zoals bloemen.

“Ik was een van de eerste aanwezigen in de tuin. Het weer was nog heerlijk: warm en met een zonnetje erbij. ’s Ochtends had de zoon me lichtelijk in paniek gebeld: zijn moeder was plotseling overleden. Terwijl we wachtten op de anderen, praatte ik wat met hem. Hij vertelde over de tuin en hoe zijn moeder zo van tuinieren had gehouden. Ze was altijd in de weer geweest met bloemen en planten.

Dat beeld bleef me bij. De kleuren van de bloemen in haar tuin, de verschillende planten ertussen, een vrouw die omgeven is door groen. Nu zijn bloemen natuurlijk niet ongewoon bij een uitvaart. Maar die grote liefde voor bloemen, die wilde ik echt overbrengen bij haar uitvaart. Ze waren opeens geen decoratie meer, maar een onderdeel van haar verhaal.

En dus vertelde ik over de passie van de vrouw, en over de bloemstukken die haar kinderen hadden gemaakt voor de begrafenis. Alles om dat ene beeld over te brengen en de uitvaart speciaal te maken.

Naderhand kwam een van de aanwezigen naar me toe. Ze gaf me een compliment over de uitvaart. Ze vertelde dat ze het fijn vond dat ik geen standaardverhaal had afgestoken, maar echt iets had verteld over de overledene. Dat was voor mij het moment dat ik me realiseerde: het verhaal is aangekomen. Het is gelukt.”

Intuïtief schrijven

Een jaar terug had Avalon vermoedelijk niet hetzelfde verhaal verteld. Het besef dat spreken bij een uitvaart anders kan, kwam tijdens de workshop Voorgaan in een uitvaartceremonie. Net als de inspiratie om dat daadwerkelijk te doen.

“We deden tijdens deze workshop een oefening in intuïtief schrijven. We moesten een onderwerp nemen en daarover schrijven zónder te stoppen. Door dat te doen, realiseerde ik me dat je een sfeer kunt scheppen met de woorden die je gebruikt. En dat je van een geheel leeg vel tot een echt verhaal kunt komen. Ik durf nu blanco te beginnen met schrijven, iets wat ik eerst niet deed. Bovendien gaat zowel het verder schrijven als het spreken me nu veel makkelijker af.”

Cursus

Tijdens de workshop leren cursisten hoe ze een persoonlijk welkomstwoord kunnen schrijven, en hoe ze hun stemgebruik en uitspraak kunnen gebruiken om een bepaald gevoel over te brengen. Want daar draait het om bij het spreken, volgens Avalon. “De woorden die je gebruikt, maken maar een klein deel uit van je voordracht. Wat ertoe doet is leren om de juiste houding en mimiek te hebben, en om een connectie met de zaal te maken. Alleen zo zorg je ervoor dat wat je zegt, ook écht overkomt bij de aanwezigen. Zoals het verhaal met de bloemen. Dat zijn toch de momenten waar je het voor doet.”

Cursist Voorgaan in een uitvaartceremonie

Alle reviews
5 out of 5 stars

Vragen over de opleidingen?
Neem contact met ons op

Contact opnemen

Heb je een opleiding, cursus of training gevonden die jou interessant lijkt, maar wil je meer weten over bepaalde delen of specifieke onderwerpen? Weet je niet goed wat bij je past, maar wil je dolgraag werken in de uitvaartbranche? Ben je enthousiast om je in te schrijven, maar zijn sommige dingen nog niet helemaal duidelijk?

Wij staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wij snappen dat je niet zomaar een opleiding of cursus wilt volgen, maar echt eentje die bij jou past. Neem contact met ons op en wij zullen al je vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Back To Top