Lieve Sinterklaas…

Een lesdag voor de Opleiding Uitvaartverzorger, ergens in november. Zoals gewoonlijk begin ik als docent de dag met de vraag aan elke student wat ze hopen te leren en of er iets is wat ze willen delen. Dat kan een verdrietige gebeurtenis zijn of het heuglijke nieuws dat iemand een nieuwe baan heeft. Op die ene lesdag vertelde een studente een prachtig verhaal. Haar dochter had een brief geschreven aan Sinterklaas. Dit schreef ze:

“Lieve Sinterklaas,
U bent natuurlijk al heel oud dus u gaat ook een keer dood.
Ik wil u vragen of mijn moeder dan uw uitvaart mag doen.
Dat zou ze héél fijn vinden!! ”

Die dikke uitroeptekens zeggen genoeg. Dochterlief zal niet veel ouder dan 8 zijn, want dan begint het geloof in Sinterklaas toch erg te wankelen. En ik kan me zo indenken dat, met zo’n jonge dochter, moederlief niet al te veel details zal delen over de uitvaarten die ze begeleidt.

Wat stel ik me dan voor? Een moeder die vol liefde praat over haar werk en die véél meer laat zien dan mogelijke tranen. Ze laat zien dat dit een vak is waar je trots op kunt zijn, waar je lol in kunt hebben. En dat laatste zal niet iedereen begrijpen…

Behalve al die studenten en (aankomend) uitvaartverzorgers. Zij zullen begrijpen dat je dit vak niet kunt uitoefenen zónder dat je er plezier in hebt. Dat je met enthousiasme over een mooie kist kunt praten (en dat je daar voorzichtig mee moet zijn als je bij nabestaanden bent), dat je ogen beginnen te glimmen als je weer op pad mag naar een familie. Gewoon, omdat je van je werk houdt.

Dochter heeft het al begrepen: een uitvaart kan mooi zijn en mijn moeder wordt er erg blij van.
Die Sinterklaas boft maar met zo’n toegewijde uitvaartverzorger.

Jolien van der Kooij
Docent

Ander actueel nieuws

Nieuwe opleidingsgids 22-23
Je hebt een richting gekozen, of dit nu Postmortale Zorg of Uitvaartzorg is. Toch zit je nog met enkele vragen en dus stuur je vaak een e-mail of pleeg je een telefoontje naar Docendo.
Ben jij er klaar voor?
Je hebt een richting gekozen, of dit nu Postmortale Zorg of Uitvaartzorg is. Toch zit je nog met enkele vragen en dus stuur je vaak een e-mail of pleeg je een telefoontje naar Docendo.
ZDG neemt Post Mortem en De Helpende Hand over
ZDG, met diverse werkmaatschappijen landelijk actief als specialist rondom het levenseinde, neemt per 31 maart 2021 logistiek dienstverlener Post Mortem en personele dienstverlener De Helpende Hand over. Beide bedrijven zullen onder hun eigen naam blijven werken. De overname heeft geen gevolgen voor medewerkers.
Docendo is verhuisd
We mogen het eindelijk wereldkundig maken: WIJ ZIJN VERHUISD! Ons nieuwe onderkomen is gevestigd op de eerste verdieping van het kantoorpand New Central Houten aan de Elzenkade 1-3 in Houten. Een hele verandering ten opzichte van Het Lingehuis in Geldermalsen, waar ruim 15 jaar les hebben gegeven, maar het is meer dan de moeite waard.
Digital Afterlife Expert bij ZDG en Docendo
Sinds 1 maart 2021 is Sander van der Meer als Digital Afterlife Expert in dienst getreden bij ZDG en Docendo. Met een achtergrond in de forensische opsporing en het opzetten van het kennis en expertisecentrum Digitale Nazorg in 2013, wordt hij gezien als autoriteit in de zorg- en uitvaartbranche op het gebied van de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data.
Troosttuintje
Oma wilde altijd graag naar huis. Na een korte ziekenhuisopname overleed oma en werd ze terug naar huis gebracht. In een blankhouten kist. De kleinkinderen hebben de kistknoppen vrolijk geverfd en tekeningen gemaakt die op de kist werden geplakt.
Back To Top