skip to Main Content

Docendo Opleidingen: hét instituut voor professionals
en starters in de uitvaart- en postmortale zorg.

Reviews

Wat klanten vinden…

Rian Willems
Manager uitvaartcentra bij DELA

Als manager uitvaartcentra bij DELA zorgt Rian Willems ervoor dat op alle locaties door het hele land dezelfde kwaliteit aan dienstverlening wordt geboden.

“Het is daarom belangrijk dat bepaalde vaardigheden organisatiebreed worden getraind. Enkele jaren terug volgden een aantal medewerkers naar tevredenheid de cursus Make-up en Camouflage en recent de cursus Airbrush Make-up bij Docendo. Naar ons idee is zeker de toepassing van de airbrushtechniek bij het opmaken van overledenen van toegevoegde waarde. We horen van nabestaanden veel positieve geluiden over de resultaten. Reden te meer om 20 medewerkers van andere DELA-uitvaartcentra ook deze cursus te laten volgen. Omdat we veel van onze collega’s tegelijk gingen trainen, zorgde dat soms voor problemen met de bezetting. Daarom hebben we met Docendo gesproken over een maatwerktraining, waarbij de tijdsindeling van de cursus volledig aan onze wensen tegemoet kwam. Fijn dat Docendo daarin zo goed met ons heeft meegedacht.”

Esmée van Zuijdam

Cursist 

Docendo is een paar maanden geleden op mijn pad gekomen door een aanrader van een uitvaartondernemer uit Vianen. Ik was werkzaam als palliatief medewerker in een verzorgingstehuis waarbij ik veel in aanraking kwam met de dood en alles daarom heen. Het fascineert mij wat voor kracht en liefde in dit vak verborgen zit. De pure emotie waarmee ik geconfronteerd werd was voor mij voldoende om mij volledig in deze wereld te storten. Afgelopen augustus heb ik dan ook alles aangegrepen om de cursussen succesvol te kunnen afronden bij Docendo. Elke cursusdag heb ik vol lof en aandacht geluisterd, geleerd en zelf mogen ervaren met kunstmodellen. Mijn complimenten gaan ook uit naar de catering; super lunches en verzorging van koffie, thee en sap. Op grond van mijn ervaringen bij Docendo heb ik een gastenovereenkomst getekend in het Sint Antonius Ziekenhuis Nieuwegein als mortuariummedewerker. Hier kan ik mijn, bij Docendo opgedane, kennis over postmortale zorg ten behoeve van de politie tot aan het gastvrouw zijn in de uitvaartzorg toepassen in de praktijk, wat naar mijn ervaringen goed aansluit. Met mijn 23 jaar jong heb ik een basis kunnen leggen in de uitvaartbranche wat voor mij een sterke opstap is voor mijn loopbaan. Graag wil ik alle werknemers, docenten, ervaringsdeskundigen en praktijkmedewerkers bedanken voor de interessante cursussen.

Mijn lespakket:

 • Piëteitsvolle verzorging en eenvoudige restauratie technieken
 • Postmortale haarverzorging
 • Make up en camouflage
 • Airbrush make up
 • Opbaren
 • Postmortale zorg ten behoeve van de politie
 • Gastvrouw
 • Complexe restauraties

Marianne Zeegelaar
Begrafenis en Crematie onderneming Van Vuure

De driedaagse cursus Nascholing Presentatievaardigheden heeft mij meer geholpen en geboden, dan ik van te voren had ingeschat! Ik dacht dat het met name om de techniek van de microfoon, de manier van staan etc. zou gaan, maar ik ben blij verrast over het inhoudelijke gedeelte (lees: het persoonlijk symbool) van deze cursus, zeer verrijkend en bruikbaar.

Marjan van der Giessen
Uitvaartzorg

Ik heb via Docendo de cursus Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken gevolgd. Aanvullend de cursussen make-up en camouflage en opbaren gedaan.Deze cursus wilde ik graag halen omdat ik de verzorging aan mijn dienstverlening wil toevoegen en daarbij terzake kundig wil zijn. Ik heb de opleiding met veel plezier gevolgd en zeker de lessen van Bas en Janneke waren enorm interessant, de manier waarop zij les geven maakt het vak boeiend en goed te volgen. Kortom zeer tevreden en een aanrader voor iedereen.

Anita Nuiten

Uitvaartzorg

De cursus Piëteitsvolle verzorging heeft mij een beter inzicht gegeven in de werking van het lichaam na het overlijden. Terwijl ik in de training make-up en camouflage veel praktische technieken heb geleerd.  De combinatie van beide trainingen zorgt er voor dat ik nabestaanden nog beter kan adviseren over en ondersteunen bij de verzorging en opbaring, zodat zij op een mooie en persoonlijke manier afscheid kunnen nemen van hun geliefde. Het lesprogramma was afwisselend, de docenten kundig en enthousiast en de medewerkers vriendelijk en behulpzaam.

Peter Cuypers
Morendo Uitvaartzorg
Cursist Opleiding uitvaartverzorger instroom september 2013

Graag wil ik Docendo heel erg bedanken voor de gedegen opleiding, die me zal toerusten een bekwaam uitvaartleider en overledenenverzorger te worden. De docenten waren prettige mensen en zij hebben werkelijk kwaliteit gebracht. De sfeer was goed. Ik heb erg veel gehad aan de lessen communicatieve vaardigheden. Heerlijk om respectvol en zonder vooroordeel met elkaar te kunnen praten. Vooral het terugkoppelen van problemen vond ik erg leerzaam. De LSD-oefening (luisteren/samenvatten/doorvragen) was een welkome toevoeging om goede relaties op te bouwen. Een hoogtepunt voor mij van de opleiding was de stage. Wat zag ik daar tegen op, maar achteraf was ik erg blij het te mogen doen. Een enorme opkikker voor me was de beoordeling van het stageverslag. Dit gaf me voor het eerst het vertrouwen dat ik een goed uitvaartverzorger kon worden. Tevens complimenten voor de catering, die door o.a. de dames van de receptie zo goed is verzorgd. Ik ben heel erg blij dat ik mijn diploma heb gehaald! De afgelopen studieperiode heb ik veel mooie mensen mogen ontmoeten met hetzelfde doel voor ogen. Het moet wel veel voldoening geven je medemens te kunnen helpen op zo’n moeilijk moment in het leven. Kortom, deze opleiding heeft mijn leven, behalve het behalen van mijn diploma, een mooi extraatje gegeven.

logo Morendo

Tineke Romen
Manager P&O

Als P&O manager vind ik het vooral prettig te ervaren dat je met Docendo zaken snel kunt regelen, per mail of telefonisch, en altijd persoonlijk! Bijvoorbeeld bij het wijzigen van trainingsdata (je ontkomt er niet aan in de uitvaartbranche), is een flexibele opstelling van grote waarde.

Corinne Steenks
Uitvaartleider bij Van Krimpen-Statema Uitvaartzorg

‘De theorie die de cursus biedt bleek tijdens de opleiding al toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Docenten zijn gemotiveerd en hebben ervaring uit de praktijk, daardoor word je zelf ook enthousiast voor het vak. ‘

Jansen Begrafenisverzorging Voorhuizen
Dragersteam

Als dragersteam hebben we met genoegen de cursus “Etiquette en stijl voor dragers en chauffeurs” gevolgd. Samen intensief oefenen resulteert dat we nu zelfverzekerd, in stijl en met de puntjes op juiste i onze kennis in de praktijk kunnen uitvoeren en het als een eer ervaren om de overledene namens de nabestaanden naar zijn of haar laatste rustplaats te dragen.

Rob van der Horst
Rouwcentrum Rouwenhorst

Training tiltechnieken is van waarde voor iedereen daar niet alleen de basis technieken aan de orde komen. Ook situaties in je eigen omgeving komen aan bod. Lichamelijk  gaat het je allemaal wat makelijker af als je de technieken toepast.

Joke Damink & Sylvia von Kriegenbergh
Medewerkers Uitvaartverzorger Yarden

We zijn enthousiast over de vernieuwde aanpak van de cursus Opbaring. Door de positieve uitstraling en begeleiding van Cees en Xandra werd iedereen direct bij de les betrokken en ook enthousiast gemaakt. Fijn was dat je gelijk feedback kreeg.

Aan de hand van rollenspellen werd iedere cursist uitgedaagd na te denken over zijn of haar handelen in bepaalde situaties. Je leert op die manier ook van elkaar.

Enkele aspecten die behandeld werden in de cursus waren:

 • Hoe is je houding, wat straal je uit naar anderen, c.q. nabestaanden. (Voorstelronde)
 • Hoe handel je in bepaalde situaties en hoe zou jij daarmee om gaan. (Rollenspel)
 • Inzage en voorlichting van materiaal. (Kist, opbaarplank, koeltafels e.d.)
 • Inzicht in het op de juiste wijze verplaatsen van een overledene. (Oefenpop)
 • Overledene wikkelen in een lijkwade.

Een volgende keer graag wat meer in detail op de werkelijkheid ingaan, zoals:

 • Waar let je op bij een thuiscontrole.
 • Welke hulpmiddelen kun je toepassen wanneer een opbaring dreigt mis te gaan.

Al met al was het een leerzame dag.

Mieke de Nijs
Cursist Opbaring

Als laatste onderdeel van het lespakket “Professional in postmortale zorg” had ik nog 1 cursusdag voor de boeg: Opbaring, gegeven door Cees Peeters en Xandra Wolterink.

Met gemengde gevoelens ben ik richting Geldermalsen afgereisd. Ik had heel veel zin in de cursus, maar besefte tegelijkertijd ook dat het voorlopig voor mij de laatste lange trip richting Geldermalsen zou zijn. Na het afronden van het lespakket wil ik eerst praktijkervaring opdoen en me van daaruit weer verder gericht scholen. En ik dacht, zou de laatste cursusdag nog wel net zo boeiend kunnen zijn als de cursus “piëteitsvolle verzorging” en “make up & camouflage?”

Nou, dat was wel zeker het geval!

Wat een leerzame dag met afwisselende werkvormen en dat niet alleen. Wederom mocht ik genieten van 2 gepassioneerde vakmensen die weten waarover ze praten en hoe ze iets moeten overbrengen! Ik ben niet alleen wijzer geworden met alles wat er bij een opbaring komt kijken, nee m’n rugzakje voor het werken in de praktijk werd ook nog eens extra gevuld.Vanuit de ervaring van Xandra en m.n. Cees zijn er onvergetelijke voorbeelden meegegeven over hoe het wel moet en hoe het niet moet….Het artikel “Afscheid met 100% liefde” en het gedicht “Luisteren” heeft Cees aangevuld met zijn eigen ervaringen uit de praktijk; je houding t.o.v. de nabestaanden.Cees sprak niet alleen vanuit deskundigheid, maar ook vanuit het hart. Je kon tijdens zijn woorden een speld horen vallen en menig cursist was ontroerd. Dank je wel, Cees en Xandra, voor deze waardevolle aanvulling in mijn rugzakje… woorden die ertoe doen, vergeet je namelijk nooit meer. Met een positief en warm gevoel keerde ik huiswaarts.

Wat een geslaagde cursusdag!
Tot ziens Geldermalsen…

Mariëlle van Heteren
Cursist Airbrush make-up

In de drie dagen van de  Airbrush make-up cursus hebben we hard gewerkt en geprobeerd de tijd zo goed mogelijk te benutten. Ik heb echt heel veel geleerd, meer nog dan ik had verwacht. Ook ervaren dat het vooral een kwestie van héél véél oefenen is om het ‘in je vingers’ te krijgen, de techniek te beheersen, maar ook hoe belangrijk het is je materiaal te kennen en te leren troubleshooten, want een millimeter verf kan een verstopping in het pistool veroorzaken en dan sta je daar…

Robert Rutgers
Medewerker Abcon Pro

Chapeau voor alle medewerkers van Docendo!

Als professional in de uitvaartbranche was ik aanwezig bij deze bijzonder interessante bijscholing (overledenenverzorging). Het programma is bijna niet in woorden te beschrijven. Je moet het echt beleven.

Hoewel het programma ook in de brochure staat vermeld, is het niet bij iedereen bekend. Het is daarom goed om deze training wederom onder de aandacht te brengen. Niet alleen interessant, maar ook cruciaal om je marktwaarde te behouden! Niet alleen binnen onze branchevereniging (nu al 121 leden!) zal ik deze bijeenkomst verder promoten, maar ook voor een ieder die zich (verder) wil professionaliseren in de complexe sector, is deze Docendo training een echte aanrader! Nogmaals chapeau voor alle medewerkers van Docendo.

Ferry Mutsaers
Adjunct directeur Begrafenis- en Crematieonderneming Mutsaers

Via Docendo heb ik mijn jarenlang ontwikkelde praktijkkennis verrijkt met verschillende cursussen. Vooral de cursussen make-up en camouflage, airbrush make-up en complexe restauraties waren een zeer waardevolle aanvulling op mijn eigen kennis en ervaring. De docenten van deze cursussen zijn experts die op een enthousiasmerende manier hun kennis overbrengen op de cursisten. Met hetgeen dat ik geleerd heb in de cursussen, kan ik voor nabestaanden nog meer en nog langer de zo belangrijke vertrouwdheid geven bij het zien van de overledene. Daar doen wij ons werk toch voor!

Mariëtte Keppel
Cursist

“Ik heb bij Docendo de cursus ‘Make-up en camouflage’ gevolgd.

Na deze opleiding heb ik veel van de cursus en dus de technieken toegepast. Ik haal daar erg veel voldoening uit!
Ik vind het een prachtig vak en met mijn achtergrond als kapster en schoonheidsspecialiste is het plaatje compleet.

Ik moet zeggen dat het mij ook nieuwsgierig maakt naar de eventuele aanvullingen in het vak van de overledenenverzorging van de uitvaartbranche.                                     Wie weet kom ik nog eens een cursus/opleiding volgen bij Docendo.

Het geeft echt een fantastisch gevoel als je complimenten krijgt van families wanneer je een overledene hebt verzorgd.
Dan weet je dat je het goed doet! Maar het blijft hoe dan ook voor mij een uitdaging om er telkens weer mijn best voor te blijven doen en er het beste van te maken.”

Marijke, Anne & Clary
Uitvaart Fryslân, dát is de naam van ons bedrijf!

Tijdens de opleiding tot uitvaartverzorger in 2010 hebben wij – Anne, Clary en ik – elkaar leren kennen. We reden met elkaar mee naar de cursus en zaten in de studiegroep Friesland/Groningen. Ook na onze diplomering zijn we met elkaar in contact gebleven. Er ontstond een vriendschapsband en het idee om één uitvaartonderneming op te richten ontstond. Na vele gesprekken en onderzoeken hebben we onze  krachten gebundeld. Alles op een rij hebben we héél wat kennis en ervaring in huis. Ervaring in rouw- en stervensbegeleiding, het spreken bij uitvaarten, gewerkt in de gezondheidszorg en extra cursussen gevolgd zoals piëteitsvolle verzorging make-up en camouflage en  gastvrouw bij uitvaarten.

Naast mijn vrijwilligerswerk als spreker bij uitvaarten heb ik, net voor de zomervakantie, het certificaat tot uitvaartverzorgende behaald waar ik SUPERTROTS op ben. Het duurde even voordat ik deze cursus kon doen. Door een auto-ongeluk in december 2012 (nota bene 12-12-12 ) kon ik niet deelnemen aan de geplande cursus begin 2013. Ik wilde heel graag deze cursus volgen en een aantal maanden later kon ik alsnog beginnen.

Door de concentratieproblemen, als gevolg van het ongeluk,  viel het leren me soms zwaar. Door de stof steeds maar weer te herhalen en ‘het erin te stampen’ heb ik het gered. Ik was al blij met mijn diploma tot Uitvaartleider, maar dubbel zo blij met  het certificaat. Zo zie je maar: de aanhouder wint en ik kan er inmiddels echt over meepraten.

Binnenkort ga ik stage lopen bij CMO, wat me ontzettend interessant lijkt en waar ik erg veel zin in heb. Ik weet zeker dat ik daar ook het nodige zal leren en deze kennis mee kan nemen naar ons eigen bedrijf.

Marijke Heshof en natuurlijk namens Anne Joosse en Clary Leegstra

Corina Nesselaar
Cursist

“Na 27 jaar werkzaam te zijn geweest bij een groot concern, was ik er na een stagedag bij een crematorium van overtuigd dat dit de branche zou worden waar ik in verder wilde gaan. Door vlotte reacties van en het inplannen door Docendo Opleidingen heb ik in een korte periode drie cursussen kunnen volgen. Om zo mijn kansen in de uitvaartbranche te vergroten, en met succes! Want twee weken na het behalen van mijn diploma Piëteitsvolle verzorging van overledenen heb ik de baan gevonden die ik zocht. Ik heb bij Docendo veel fijne, behulpzame en zeer goed opgeleide docenten en medestudenten leren kennen. Alles ging in een ontspannen en gezellige sfeer. Ook de dag als gast bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam is een zeer bijzondere ervaring geweest waar niet iedereen voor in aanmerking zal komen. Ik zal dan ook zeker bij een volgende keer weer bij Docendo mijn opleidingen volgen.”

Els Görtemöller
Cursist

5 September 2013: De eerste dag van de opleiding Thanatopraxie bij Docendo in Geldermalsen. Met een enthousiaste groep zijn we van start gegaan om het balsemen te leren. In totaal 11 theoriedagen waarvan er 5 dagen les werd gegeven in het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam. Leerzame lesdagen; heel veel informatie en ook al iets van de praktijk proeven. Gewapend met de boeken anatomie/fysiologie, pathologie en de reader thanatopraxie hebben wij ons voorbereid op het NITtheorie examen van 10 januari 2014. Allemaal wel wat gespannen, want je weet uiteindelijk maar nooit wat er gevraagd zal worden, maar we zijn allemaal geslaagd! Onze praktijkstage is verdeeld over 2 perioden. Eén van 3 weken bij Dela als voorbereiding op de stage van 4 weken in Barcelona. Geweldig leuke weken waarin ons veel is geleerd. Nu staan we vlak voor ons vertrek naar Spanje waar wij ook het examen zullen doen. We hebben er erg veel zin. De opleiding thanatopraxie van Docendo is een zeer praktijkgerichte opleiding. De docenten en praktijkopleiders geven alle ruimte voor vragen en discussie en je hebt ook voldoende tijd om je de benodigde vaardigheden eigen te maken.

Diana de Vries
Cursist

Ik ben Diana de Vries. In mei ben ik begonnen met de cursus Piëteitsvolle verzorging van overledenen
van Docendo opleidingen.
Ik heb het er heel goed naar mijn zin gehad. Ik  heb verschillende docenten gehad in verband met de verschillende thema’s
en ieder van hen gaf op zijn/haar eigen manier heel leuk les. Alles was ook goed geregeld en georganiseerd.
Het waren leerzame lessen; ik heb er veel van opgestoken. Het waren geen saaie lessen maar leuke lessen
en elke les was anders en dat gaf ook motivatie.  Als ik het een punt mocht geven is het een ‘10’!

Make-up & camouflagetechnieken

Harrie Creemers
Medewerker DELA Uitvaartvervoer 

De tweedaagse training make-up en camouflagetechnieken heb ik als heel erg nuttig ervaren. Er kwamen zaken aan bod die al bekend waren maar ik  heb ook veel nieuwe technieken geleerd.  Ook heb ik gemerkt dat, wanneer je met betere producten werkt, de resultaten ook beter zijn. Dat is goed want we willen steeds weer leren en onze dienstverlening verder uitbreiden.

Betsie Penningsen
Medewerkster uitvaartcentrum DELA in Uden

De training make-up en camouflage werd duidelijk uitgelegd door onze docent Karin, waarbij ze veel achtergrondinformatie heeft gegeven. Voor de vragen die wij hadden nam ze alle tijd en in het praktijkgedeelte liet ze goed zien hoe het moest. Als we zelf aan het werk waren, liep ze rond en had ze voor iedereen tijd. Ze gaf goede raad en aanwijzingen. We hebben geoefend op een collega, jammer dat daar niet wat meer tijd voor was.

Er kwam veel op ons af in die twee dagen. Het lijkt allemaal zo simpel, maar in de praktijk is het toch anders. Ik vind het fijn dat ik zoveel mogelijk geleerd heb want op deze manier kunnen wij de overledenen zo goed mogelijk, volgens de wensen van de nabestaanden, verzorgen.

Marie-José Theunissen
Medewerkster Uitvaartcentrum DELA in Heerlen 

Het was een leuke en leerzame workshop. Ondanks dat ik al veel had geleerd van een van mijn collega’s was het wel de moeite waard om eraan deel te nemen. Je leert altijd bij!

Door deze cursus ga je bewuster om met de make-up en de kleurenleer. Ik heb mijn team ook weer enthousiaster gemaakt door deze cursus. Zo geef ik weer door wat ik geleerd heb.

Jolanda Hovens-Glavimans
Medewerkster crematorium DELA “tussen de bergen” in Roermond

Zeer leerzaam, ik had alleen wel meer in de praktijk willen oefenen.
De training werd goed gedoceerd en het goede was dat er ook problemen uit de praktijk werden besproken. Wanneer wij in de praktijk uitvoeren wat we bij deze training geleerd hebben, dan ben ik ervan overtuigd dat wij nabestaanden nog meer in hun verwerkingsproces helpen

review Willeke Brehm

Willeke Brehm

Cursist

Beste Bas, Hermien, Janneke, Miranda en Karin,

Vandaag heb ik examen gedaan voor de cursus Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratie technieken. Ik wil jullie bedanken voor de leerzame weken en jullie voortreffelijke overdracht van kennis en het ons mededeelzaam maken van vele praktijkervaringen. Wat een waardevolle aanvulling op mijn opleiding tot uitvaartverzorger. Natuurlijk moet ik het resultaat nog even afwachten, maar ik ben vol vertrouwen. In juni ga ik de cursusdag opbaren nog volgen. Daar kijk ik naar uit! Hartelijke groet, Willeke Brehm

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Met enige regelmaat brengen we u op de hoogte via een nieuwsbrief. Natuurlijk vindt u de meest recente informatie ook altijd op onze website.

Back To Top
×Close search
Zoeken