Opleidingen Uitvaartzorg

Nabestaanden willen op een waardige manier afscheid nemen van hun overleden dierbare. Daarvoor moeten ze kunnen terugvallen op professionals die hen voor, tijdens en na de uitvaart helpen en begeleiden. Of je nou starter bent of al jaren ervaring hebt in onze branche: met onze opleidingen voor de uitvaartzorg zorgen we ervoor dat je daar helemaal klaar voor bent.

Opleidingen Uitvaartzorg

Nabestaanden willen op een waardige manier afscheid nemen van hun overleden dierbare. Daarvoor moeten ze kunnen terugvallen op professionals die hen voor, tijdens en na de uitvaart helpen en begeleiden. Of je nou starter bent of al jaren ervaring hebt in onze branche: met onze opleidingen voor de uitvaartzorg zorgen we ervoor dat je daar helemaal klaar voor bent.

Andere opleidingen

Postmortale zorg

Postmortale zorg is de laatste zorg die we een overledene kunnen verlenen. Het is dan ook cruciaal om dat op een uiterst deskundige en respectvolle manier te doen.

Bekijk opleidingen

Permanente educatie

Om je ontwikkeling optimaal te houden, kun je bij Docendo aanvullende opleidingen volgen. Een aantal daarvan zijn inmiddels geaccrediteerd door de NaVU en dus geschikt voor het Register Uitvaartverzorgers.

Bekijk opleidingen

Ritueel begeleiding

Als ritueelbegeleider begeleid je een ritueel voor een specifieke gebeurtenis. Een ritueel dat past bij het hoogte- of dieptepunt, en dat betrokkenen ondersteunt om daarna weer verder te gaan.

Bekijk opleidingen

Review

“Een wereld van verschil”

De verhalen van een agrariër en een customer support adviseur.

Vroeger was het een echte mannenwereld, tegenwoordig domineren vrouwen de uitvaartbranche. Toch maakt het feit dat je man of vrouw bent, niet het verschil. Dat zit ‘m namelijk vooral in de juiste motivatie, karaktereigenschappen en vaardigheden. Wélke achtergrond je ook hebt. Vraag maar aan Thom van Heusden en Henri Quaijtaal.

Thom (33) en Henri (52) ambiëren allebei een bijzondere carrièreswitch. Thom runt nu nog samen met zijn vader een melkveebedrijf, terwijl Henri al elf jaar customer service adviseur is bij een toonaangevende Deense speelgoedfabrikant. Beiden kijken uit naar een nieuwe uitdaging in de uitvaartbranche.

Veel troost

“Ons bedrijf in Landsmeer bestaat al ruim honderd jaar”, vertelt Thom. “Maar doordat we niet verder kunnen uitbreiden, zit er voor mij helaas geen toekomst in. Ik ging dus op zoek naar iets anders. Het uitvaartwezen heeft altijd al mijn interesse gehad.”

Toen de oma van Thom in 2015 overleed, heeft hij veel voor haar uitvaart geregeld. “Dat afscheid heeft zóveel betekend voor mij en de andere nabestaanden… Het heeft ons ontzettend geholpen dat we op een mooie manier terug konden kijken. De wetenschap dat die dag precies zo verlopen is als mijn oma het gewild zou hebben, geeft heel veel troost.”

Goed gevoel

Henri heeft in zijn loopbaan altijd commercieel-operationele functies vervuld. “Maar de laatste jaren vroeg ik me steeds vaker af wat ik nog uit mijn carrière wilde halen. Het beroep van uitvaartverzorger bleef maar terugkeren in mijn gedachten.”

Eind 2017 hakte Henri de knoop door. Het afscheid van zijn vader, inmiddels bijna zeven jaar geleden, speelde daar een rol in. “De uitvaartverzorger heeft zijn uitvaart destijds perfect begeleid. Hij ontzorgde ons, durfde zaken te benoemen, maar hield tegelijk afstand wanneer dat gewenst was. En de professionele manier waarop hij mijn moeder bijstond, zal ik nooit vergeten. In feite was hij voor ons een soort coach in een moeilijke periode. Ik zou zo’n rol nu heel graag voor anderen vervullen.”

Geen standaardverhaal

Ook Thom is de opleiding tot uitvaartverzorger gaan volgen vanuit een behoefte om te helpen. En dan op een manier die verder gaat dan het standaardverhaal.

“Ik wil een uitvaart het liefst persoonlijk maken. Dat begint al met goed luisteren naar de nabestaanden, die je vertellen wat de overledene voor persoon was. Door geen standaardverhaal uit het boekje op te dreunen, maar écht betrokken te zijn, maak je je rol bijzonder. Je bent niet langer degene die betaald krijgt om de uitvaart te verzorgen, maar je staat naast de nabestaanden, je wordt bijna één van hen. Als ik dat kan bereiken, is mijn missie geslaagd.”

Vrouwenberoep?

Dat in de uitvaartbranche tegenwoordig veel vrouwen werkzaam zijn, is ook Thom en Henri niet ontgaan. Toch zou geen van hen de branche als zodanig willen bestempelen. Henri: “Ik denk dat het vooral gaat om de juiste eigenschappen, zoals empathie, inlevingsvermogen, betrouwbaarheid… Die eigenschappen heb ik, en ik vul die aan met een enorm waardevol stuk levenservaring.”

Thom vult aan: “Het is een feit dat veel uitvaartverzorgers vrouwen zijn. Het uitvaartbedrijf waar ik draag, heeft zeventien uitvaartverzorgers in dienst, van wie één man. Toch vind ik uitvaartverzorger helemaal geen typisch vrouwenberoep. Het gaat erom dat je een zorgzame instelling hebt, dat je intrinsiek gemotiveerd bent om mensen te helpen. Heb je die eigenschappen, dan zit je in de uitvaartzorg op de juiste plek. Wat je achtergrond ook is of wat voor werk je al die jaren daarvoor hebt gedaan.”

Zelf aan de slag

Beide mannen genieten van de opleiding en kijken uit naar het moment van de diploma-uitreiking. “Op Docendo-dagen kan ik al het andere loslaten”, aldus Henri. “Wat me zo aanspreekt aan de opleiding, is vooral het menselijke aspect, het leren omgaan met nabestaanden. En ik vind de docenten ijzersterk: stuk voor stuk mensen van statuur, met enerzijds veel kennis en ervaring, maar aan de andere kant ook de juiste persoonlijkheid. Precies wat ik zocht.”

Twee studenten opleiding Uitvaartzorg

Alle reviews
5 out of 5 stars

Vragen over de opleidingen?
Neem contact met ons op

Contact opnemen

Heb je een opleiding, cursus of training gevonden die jou interessant lijkt, maar wil je meer weten over bepaalde delen of specifieke onderwerpen? Weet je niet goed wat bij je past, maar wil je dolgraag werken in de uitvaartbranche? Ben je enthousiast om je in te schrijven, maar zijn sommige dingen nog niet helemaal duidelijk?

Wij staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wij snappen dat je niet zomaar een opleiding of cursus wilt volgen, maar echt eentje die bij jou past. Neem contact met ons op en wij zullen al je vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Back To Top