‘Wat hebben we een fijn afscheid beleefd’

Voor onze cursist Lia Schrier (55) kwamen de afgelopen periode meerdere levenspaden samen. Met name de rol die ze vervulde voor haar afscheid nemende vader, maakte haar van top tot teen bewust. Lia wil geen uitvaartbegeleider worden – ze ís het al.

De band die Lia met haar vader had, was intens. Acht jaar lang was ze zijn mantelzorger. Zeker in de laatste fase hadden ze het meer dan eens over het naderende afscheid.

“We hebben alles kunnen bespreken”, vertelt Lia. “Hoe hij zijn uitvaart voor zich zag, welke wensen hij had… Het was al snel duidelijk welke rol ik daarin zou spelen. ‘Lieverd’, zei hij, ‘het zou toch niet kloppen als jij dit níet zou regelen?’”

Ze vervolgt: “Ik voel me gezegend dat we zijn afscheid hebben kunnen vormgeven op de manier die bij hem paste. De dag zelf was zo liefdevol, zo dierbaar, zo warm… Terwijl ik dit zeg, heb ik een glinstering in mijn ogen. Zo mooi hebben we het leven van mijn vader gevierd.”

Intens verdrietig

Het gegeven dat de uitvaart helemaal naar wens is verlopen, helpt Lia enorm in het omgaan met het gemis – want dat blijft er. Maar hoe dubbel het ook moge klinken, het heeft haar ook iets moois opgeleverd.

“Verlies kan intens verdrietig zijn. Maar voor mij zit er ook een levensles in: ik haal kracht uit de herinnering. Het vormgeven van het afscheid was een keerpunt in mijn leven. Dat heeft me als mens en als professional verrijkt. Ik weet nu uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om als uitvaartbegeleidster náást de nabestaanden te staan en hen zoveel mogelijk bij het afscheid te betrekken.”

“Ik weet nu uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om náást de nabestaanden te staan”

Waardig afscheid

Het begeleiden van nabestaanden begint voor Lia al op het moment dat ze de telefoon opneemt. Sommige nabestaanden hebben al duidelijke wensen, andere zijn nog zoekende. Maar in alle gevallen willen ze begeleiding in de richting van een waardig afscheid.

“Als uitvaartbegeleidster maak ik het onbekende bekend. Ik weet wat moet, maar vooral ook wat mág. Dat is gelukkig een heleboel. Vaak kunnen de nabestaanden zelf daarin een heel mooie rol spelen. Ik vind dat belangrijk. Een bijdrage leveren aan de dag van de uitvaart kan je enorm helpen in het omgaan met het verlies.”

Omgaan met emoties

De zes werkdagen tot de uitvaart zijn vaak heel intens, merkt Lia. Ze krijgt vanzelfsprekend vaak te maken met verdriet, maar ook met bijvoorbeeld woede en afgunst. In die steeds wisselende omstandigheden ziet ze het als haar taak om in alle opzichten waardigheid te behouden.

“Je presentatie en de manier waarop je mensen benadert zijn erg belangrijk. Ik behandel iedereen met respect, maar deins er bijvoorbeeld niet voor terug om op de voorgrond te treden als dat nodig is. Ik hoop dat nabestaanden me ervaren als iemand met inlevingsvermogen, die krachtig en duidelijk begeleiding biedt in een moeilijke tijd. Ik zie mezelf als een gids of een kompas, die het schip van de nabestaanden naar een veilige haven loodst. Zodat ze daarna, na het afscheid, allemaal dezelfde conclusie trekken: ‘Wat hebben we een fijn afscheid beleefd’.”

“Je presentatie en de manier waarop je mensen benadert zijn erg belangrijk”

Fijne opleiding

Lia is enthousiast over de opleiding Uitvaartverzorger die ze bij Docendo heeft gevolgd. Ze heeft veel geleerd van de theorie en heeft daardoor haar vaardigheden in de praktijk kunnen verfijnen. Ook volgde ze de (nieuwe) ondernemersmodule in de opleiding. Daarin leren studenten praktische elementen en vaardigheden die het ondernemerschap met zich meebrengt.

“Ik was een van de eerste studenten die deze module volgde. Wat mij betreft is het een waardevolle toevoeging. Het voeren van administratie, begrotingen maken, een businessplan schrijven, PR en communicatie… Ik heb er veel profijt van in mijn dagelijkse praktijk.”

Verbinden

Vorig jaar heeft Lia haar bedrijf Liaison Uitvaartbegeleiding ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Liaison betekent vrij vertaald ‘verbinden’, maar haar vriendinnen zien het vooral als: ‘Lia Is On’. “Daar hebben ze eigenlijk gelijk in. Want dat is mijn doel: een verschil maken in de uitvaartbegeleiding.”

Franchiser bij Charon Uitvaartbegeleiding

Inmiddels is Lia een samenwerking aangegaan met Charon Uitvaartbegeleiding: als zelfstandig onderneemster is ze van start gegaan met Charon Hollands Kroon e.o. Zo verbindt ze haar geboortegrond met haar werkgebied. “Een prachtige kans om te blijven verbinden, met Charon-collega’s die eigen ondernemingen hebben in Egmond, Hoorn, Abcoude, Zaandam en Sassenheim. Samenwerken vanuit de kernwaarden Liefde, Aandacht en Respect.”

Ander actueel nieuws

Nieuwe opleidingsgids 22-23
Je hebt een richting gekozen, of dit nu Postmortale Zorg of Uitvaartzorg is. Toch zit je nog met enkele vragen en dus stuur je vaak een e-mail of pleeg je een telefoontje naar Docendo.
Ben jij er klaar voor?
Je hebt een richting gekozen, of dit nu Postmortale Zorg of Uitvaartzorg is. Toch zit je nog met enkele vragen en dus stuur je vaak een e-mail of pleeg je een telefoontje naar Docendo.
ZDG neemt Post Mortem en De Helpende Hand over
ZDG, met diverse werkmaatschappijen landelijk actief als specialist rondom het levenseinde, neemt per 31 maart 2021 logistiek dienstverlener Post Mortem en personele dienstverlener De Helpende Hand over. Beide bedrijven zullen onder hun eigen naam blijven werken. De overname heeft geen gevolgen voor medewerkers.
Docendo is verhuisd
We mogen het eindelijk wereldkundig maken: WIJ ZIJN VERHUISD! Ons nieuwe onderkomen is gevestigd op de eerste verdieping van het kantoorpand New Central Houten aan de Elzenkade 1-3 in Houten. Een hele verandering ten opzichte van Het Lingehuis in Geldermalsen, waar ruim 15 jaar les hebben gegeven, maar het is meer dan de moeite waard.
Digital Afterlife Expert bij ZDG en Docendo
Sinds 1 maart 2021 is Sander van der Meer als Digital Afterlife Expert in dienst getreden bij ZDG en Docendo. Met een achtergrond in de forensische opsporing en het opzetten van het kennis en expertisecentrum Digitale Nazorg in 2013, wordt hij gezien als autoriteit in de zorg- en uitvaartbranche op het gebied van de digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data.
Troosttuintje
Oma wilde altijd graag naar huis. Na een korte ziekenhuisopname overleed oma en werd ze terug naar huis gebracht. In een blankhouten kist. De kleinkinderen hebben de kistknoppen vrolijk geverfd en tekeningen gemaakt die op de kist werden geplakt.
Back To Top