Opleiding
Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken

Opleiding
Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken

Overledenenverzorging

Wil je graag als overledenenverzorger aan de slag? Volg dan de opleiding voor overledenenverzorging bij Docendo. Tijdens de opleiding reiken we je alle kennis en basisvaardigheden aan om overledenen op een professionele wijze te verzorgen.

Het belang van de juiste overledenenverzorging

Voor nabestaanden is het bijzonder waardevol om op een mooie en persoonlijke manier afscheid te nemen van hun overleden dierbare. Steeds vaker vragen nabestaanden of ze de verzorgers mogen assisteren bij het verzorgen van de overledenen. In de meeste gevallen is dit heel goed mogelijk, maar het maakt het daarom ook extra belangrijk dat je kennis over materialen en de nieuwste verzorgingshulpmiddelen up-to-date is. Daarnaast moet je efficiënt werken en op een meelevende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden.

Omdat je tijdens de opleiding kennismaakt met alle aspecten van de postmortale zorgverlening, is het de beste basis voor overledenenverzorging in de branche. Na het behalen van je examen kies je vervolgens om je verder te ontwikkelen door een van onze verdiepingscursussen te volgen.

Piëteitsvolle verzorging van overledenen is dé perfecte basisopleiding voor de leergang Overledenenverzorging

4 lesdagen, 4e dag in de middag examen
Houten
995,- per deelnemer
40 PE punten – NaVU

Waarom Docendo?

 • Erkend & gerenommeerd
 • Innovatief & trendsettend
 • Vakprofessionals & branchekennis
 • Praktijkgericht & mensgericht

Wil je graag als overledenenverzorger aan de slag? Dan adviseren we je om de opleiding ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ te volgen. Daarin reiken we je alle kennis en basisvaardigheden aan om overledenen op een professionele wijze te verzorgen.

Voor nabestaanden is het bijzonder waardevol om op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van hun overleden dierbare. Het geven van de laatste verzorging is zelfs (letterlijk) het laatste wat je voor iemand kunt doen.

Verzorgers krijgen van nabestaanden dan ook steeds vaker de vraag of ze hen daarbij mogen assisteren. Dat is in de meeste gevallen heel goed mogelijk, maar het maakt het natuurlijk extra belangrijk dat je kennis over materialen en (de nieuwste) verzorgingshulpmiddelen up-to-date is. Daarnaast moet je efficiënt kunnen werken en op invoelende wijze kunnen communiceren met uiterst emotionele nabestaanden.

Omdat je tijdens de opleiding kennismaakt met alle aspecten van de postmortale zorgverlening, is het de beste ‘basiscursus overledenenverzorging’ in onze branche. Vanuit deze opleiding kun je je vervolgens verder ontwikkelen door een van onze verdiepingscursussen te volgen.

Piëteitsvolle verzorging van overledenen is dé perfecte basisopleiding voor de leergang Overledenenverzorging

4 lesdagen, 4e dag in middag examen
Houten
995,- per deelnemer

Voor wie is de opleiding overledenenverzorging geschikt?

De opleiding is geschikt voor iedereen die het als hun roeping ziet om bij te dragen aan het proces van het afscheid nemen voor een nabestaande. Het is belangrijk dat je hierbij op een respectvolle manier de integriteit van een overledene wilt behouden. Daarnaast is de opleiding perfect als je geïnteresseerd bent in restauratietechnieken. Je leert diverse technieken om beschadigingen op het lichaam van de overledenen te herstellen. Als je al in de uitvaartbranche werkt, is het een goede manier om je kennis en vaardigheden uit te breiden. Ben je geïnteresseerd of twijfel je nog? Kom dan langs op onze oriëntatiedag.

Welke carrièremogelijkheden heb ik na de opleiding overledenenverzorging?

Na het afronden van de opleiding heb je een goede basis in de uitvaartbranche. Je hebt de mogelijkheid aan de slag te gaan:

 • in een mortuarium of rouwcentrum;
 • als overledenenverzorger;
 • als uitvaartverzorger.

Houd er rekening mee dat dit soms erg emotioneel beladen werk is. Het is daarom zeer belangrijk om deze werkzaamheden op een professionele en respectvolle manier uit te voeren.

Wat zijn de vooropleidingseisen?

Om deel te nemen aan piëteitsvolle verzorging van overledenen heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Ook hoef je nog geen ervaring in het vakgebied te hebben met het werken met overledenen. De opleiding voor overledenenverzorging is de perfecte start om een professional in de uitvaartbranche te worden.

Al meer dan 20 jaar dé opleiding

De opleiding ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen’ bij Docendo biedt de beste kennis voor iedereen die wilt werken in de overledenenverzorging. In het afgelopen jaar hebben we daarom ook al veel deelnemers mogen verwelkomen. Ondertussen bestaat de opleiding piëteitsvolle verzorging van overledenen al 20 jaar en is hij uitgegroeid tot een standaardopleiding op het gebied van verzorging van overledenen.

Vragen over de opleiding?
Neem contact met ons op

Contact opnemen

Hoelang duurt de opleiding overledenenverzorging?

 

De duur van de opleiding overledenenverzorging is in totaal 6 dagen, waarbij we op dag 1 t/m 5 een lesprogramma hebben en op dag 6 het examen afnemen. In de 5 dagen leren we je alle theorie die je nodig hebt voor het vakgebied. De lesdagen beginnen om 10.00 uur en eindigen om 17.00 uur.

Inhoud en aanpak

 

Tijdens de 5-daagse opleiding leer je over verschillende onderwerpen en vaardigheden die van belang zijn bij overledenenverzorging. Je leert onder andere het volgende:

 • Verzorging van overledenen
 • Ethiek en wetgeving
 • Communicatie met nabestaanden en opdrachtgevers
 • Hygiëne en infectiepreventie
 • Inleiding in de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam
 • Basishechttechnieken en basisrestauratiehandelingen
 • Demonstratie en presentatie van de mogelijkheden van postmortale make-up en camouflage

Praktische lessen

 

Door het gevoelige karakter van de opleiding is het niet mogelijk om in de praktijk te oefenen. Desondanks proberen we de lessen zo interactief en praktisch mogelijk te maken.

Schrijf je nu in

 

Ben je overtuigd dat overledenenverzorging helemaal bij je past? Schrijf je dan in voor de opleiding piëteitsvolle verzorging van overledenen. Zodra we je gegevens hebben ontvangen, krijg je van ons een bevestiging.

Vragen over de opleiding?
Neem contact met ons op

Contact opnemen

9 juli, 10 juli, 16 juli, 17 juli, 23 juli, 24 juli (examen)

19 augustus, 20 augustus, 26 augustus, 27 augustus, 2 september, 3 september (examen)

 

Na de zomer start onze geredigeerde opleiding:

9 september, 10 september, 16 september,  17 september (lesdag + examen)

7 oktober, 8 oktober, 14 oktober,  15 oktober (lesdag + examen)

19 november, 20 november, 26 november, 27 november  (lesdag + examen)

 

Back To Top