skip to Main Content

Docendo Opleidingen: hét instituut voor professionals
en starters in de uitvaart- en postmortale zorg.

Nabestaandenzorg

Nabestaandenzorg: Wat je als uitvaartverzorger moet weten over de administratieve afhandeling na een overlijden waar nabestaanden mee te maken krijgen.

Nabestaandenzorg, wat verstaan we daaronder?

Nabestaandenzorg is de zorg na een overlijden, die geen betrekking heeft op de praktische zaken rondom een overlijden. Maar het is de basiskennis die een uitvaartverzorger heeft over de noodzakelijke administratieve stappen die ondernomen moeten worden.

Welke vragen kun je beantwoorden?

In de dagen na een overlijden bied je als uitvaartverzorger professionele ondersteuning aan nabestaanden. Want er zijn veel praktische zaken die rondom een uitvaart moeten worden geregeld. En veel van die dingen moeten binnen een heel kort tijdsbestek geregeld worden. Naast de voor de hand liggende punten, zoals het verzorgen van de rouwbrief, het vinden van een geschikte locatie en/of spreker, zijn er veel meer vragen bij nabestaanden. Zo ontstaat er tijdens de dagen na het overlijden vaak snel een aantal onzekerheden bij nabestaanden over de administratieve afhandeling. Moet ik al meteen de bank of de notaris informeren? Wie zijn eigenlijk erfgenaam en wat moeten zij snel doen?

Toeleven naar een mooi afscheid

Binnen alle werkzaamheden is de belangrijkste taak van de uitvaartverzorger gericht op het verzorgen van een mooi en waardig afscheid voor de nabestaanden. Juist in de periode tussen overlijden en de dag van de uitvaart wil je de familie daar naar toe kunnen laten leven. Daarom is het dan prettig als jij voldoende basiskennis hebt over de zakelijke afhandeling na het overlijden. Je bent dan in staat om als professional de rust brengen die prettig en wenselijk is.  Zo kun je de nabestaanden op een nog betere manier terzijde staan. En ook al stukje informatie geven over de periode nà het afscheid.

Inhoud en aanpak

Tijdens de eendaagse training is het doel de uitvaartverzorger (in opleiding) voldoende kennis mee te geven op het gebied van nabestaandenzorg. En dan gaat het met name om:

  • nabestaanden goed te informeren over zaken die na het overlijden op hen afkomen
  • aan te geven wat er snel moet gebeuren en wat niet
  • door te verwijzen naar de juiste instantie voor specialistisch, professioneel advies

Zo komen onderwerpen ter sprake als: erfrecht, inkomen en uitkeringen, belastingzaken, bankzaken, huisvesting, zorg, opzeggingen en wijzigingen.

In verschillende uitvaartondernemingen wordt steeds meer accent gelegd op de zorg voor de nabestaanden nà de dag van het afscheid. Want juist na het afscheid begint soms een zoektocht naar de juiste instantie, naar de juiste volgorde van handelingen. Dit kan voor de nabestaanden leiden tot onvoldoende ruimte en tijd voor hun verdriet. En dat beïnvloedt het rouwproces soms op een negatieve manier.

Door voldoende kennis van zaken kan jij voor de nabestaanden het verschil maken! Behalve dat deze kennis belangrijk is voor elke uitvaartverzorger, is nabestaandenzorg ook een onderdeel van het NaVU-examen.

Voor wie?             

Zowel voor beginnende als ervaren uitvaartverzorgers.
Deze training wordt ook aangeboden als lesdag binnen de opleiding Uitvaartverzorger.

Vooropleidingseisen           

Geen

Nabestaandenzorg

Nabestaandenzorg
Bel voor meer informatie

Academie voor Uitvaartzorg (0345) 54 41 49
Academie voor Postmortale zorg (0345) 58 23 40

Cursusdetails:

Duur

Eén dag van 10.00 tot 16.30 uur

Vooropleidingseisen

Ervaring in de praktijk (kort of lang) is een voorwaarde, omdat met praktijksituaties wordt gewerkt.

Locatie

Geldermalsen

Kosten

€ 295,- per deelnemer

Capaciteit

minimaal 12, maximaal 16 deelnemers

Data

  • 25 juni 2019
  • 14 november 2019
  • 22 april 2020

eer informatie:

Lian Gieles, docente nabestaandenzorg

Lian Gieles, docente Nabestaandenzorg

Inschrijven

Deze cursus maakt ook onderdeel uit van het lespakket ‘Permanente educatie voor uitvaartprofessionals’

Waarom Docendo?

Plectrum_1_kleinErkend & gerenomeerd

Innovatief & trendsettend

Vakprofessionals & branchekennis

Praktijkgericht & mensgericht

Lees verder

Meer informatie:

Academie voor Uitvaartzorg
T
(0345) 54 41 49

Academie voor Postmortale zorg
T (0345) 58 23 40
E info.docendo@zdg.nl

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Met enige regelmaat brengen we u op de hoogte via een nieuwsbrief. Natuurlijk vindt u de meest recente informatie ook altijd op onze website.

Back To Top
×Close search
Zoeken