skip to Main Content

Docendo Opleidingen: hét instituut voor professionals
en starters in de uitvaart- en postmortale zorg.

Opleiding Thanatopraxie voor de uitvaartzorg

Achtergrond

Met het wettelijk toestaan van thanatopraxie in Nederland (januari 2010) is er een nieuw tijdperk aangebroken voor de uitvaartzorg. Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces, dat na het overlijden in het menselijk lichaam ontstaat, tijdelijk vertraagt. Om deze redenen wordt het ook wel een lichte vorm van balsemen genoemd of een tijdelijke conservering.

Door thanatopraxie toe te passen, kunt u een kwalitatief hoogwaardige opbaring realiseren waardoor een mooi en waardig afscheid mogelijk is. Daarnaast maakt thanatopraxie het gebruik van een koeling tijdens de opbaring in de meeste gevallen overbodig.

Thanatopraxie wordt al jaren in alle ons omringende landen toegepast.

Docendo start met opleiding Thanatopraxie

Docendo Opleidingen is in 2007 als eerste in Nederland van start gegaan met de opleiding Thanatopraxie. Inmiddels hebben we vier opleidingen afgerond.
Op basis van de opgedane ervaring, de evaluaties en input van studenten en docenten bieden we een opleiding aan met een uitgebreide theoriemodule. Gevolgd door een compacte vorm van stages, waarbij studenten minder vaak en lang in het buitenland hoeven te verblijven. Docendo heeft heel bewust gekozen voor een kwalitatief hoogwaardige opleiding met voldoende klassikale trainingsdagen om u goed voor te bereiden op het NIT vakexamen.

De opleiding biedt studenten de mogelijkheid om voldoende kennis en ervaring op te kunnen doen. Daardoor kunnen onze gediplomeerde studenten op een verantwoorde en veilige manier en conform de in Nederland geldende normen hun vak als thanatopracteur uitoefenen.

Het bezit van het NIT vakdiploma Thanatopracteur is een basisvereiste om opgenomen te kunnen worden in het officiële register van Erkende Thanatopracteurs van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie.

Opzet en inhoud

Theorie

U start met een theoretische module in Nederland. Deze module omvat 12 lesdagen die verspreid over 3 maanden worden gegeven. De kennisoverdracht is intensief en vindt plaats in kleine cursusgroepen.

De theoretische module wordt verzorgd door Docendo Opleidingen in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar werkt u met speciaal voor deze opleiding geprepareerde lichamen die ter beschikking van de wetenschap zijn gesteld.

Praktijk thanatopraxie

Als het theoriegedeelte is doorlopen en het afsluitend theorie-examen met goed gevolg is afgelegd, volgt een praktijk/stageperiode. Momenteel is het aantal thanatopraxiebehandelingen in Nederland nog niet toereikend om, binnen een tijdsbestek van drie à vier maanden, iedere student de gelegenheid te geven  minimaal zo’n 80 behandelingen te kunnen uitvoeren. Vandaar dat de stages voor een deel in Nederland en voor een deel in het buitenland zullen plaatsvinden.

De stages zullen per persoon worden gepland.

Iedere student zal daarvoor enkele weken in Barcelona verblijven. De begeleidende instructeurs spreken Engels als tweede taal. Iedere student zal circa 80 thanatopraxiebehandelingen uitvoeren.

Het examen

Voor het examen moet u zich bij aanvang van de opleiding aan te melden bij het NIT, het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie. Het NIT is verantwoordelijk voor de examinering.

De theoretische module wordt afgesloten met een schriftelijk examen dat onder toezicht staat van de examencommissie van het NIT. Tijdens het praktijkexamen wordt uw praktisch handelen beoordeeld aan de hand van een door u uitgevoerde thanatopraxiebehandeling. Deze behandeling wordt geëxamineerd door examencommissieleden van het Institut Francais de Thanatopraxie (IFT) en van het NIT. Verdere informatie over de examinering en de kosten treft u aan op de website van het NIT.

Trainers Thanatopraxie

  • Bas de Leng, specialist postmortale zorg, thanatopracteur, docent theorie
  • Miranda van den Noort, specialist postmortale zorg, thanatopracteur, docent theorie
  • Yvonne Steinvoort, preparateur afdeling Anatomie van de Erasmus universiteit, docent theorie
  • Jean Monceau, manager Institut Francais de Thanatopraxy, docent theorie en praktijk Thanatopraxie
Cursus Opbaring Voor Uitvaartverzorgers En Overledenenverzorgers
Cursus Opbaring Voor Uitvaartverzorgers En Overledenenverzorgers

Meer weten over de opleiding Thanatopraxie? (0345) 58 23 40

Cursusdetails:

Vooropleidingseisen

  • u heeft de cursus ‘Piëteitsvolle verzorging van overledenen en eenvoudige restauratietechnieken’ met goed gevolg doorlopen
  • u heeft deelgenomen aan de cursus ‘Make-up en camouflage’ en
  • u beschikt over aantoonbare werkervaring op het gebied van overledenenverzorging

Intake

  • Een intakegesprek en – indien nodig – een test zullen deel uitmaken van de toelatingsprocedure.
  • Naast de hier genoemde vooropleidingseisen op vaktechnisch gebied, vragen wij van de studenten ook een basisbeheersing van de Engelse taal. Dit in verband met de stages in het buitenland.

Cursusdetails Module I

Duur

12 lesdagen van

10.00 tot 17.00 uur

Locatie

Geldermalsen en Rotterdam

Kosten

€ 3.350,– (exclusief het theorie examen dat wordt afgenomen door het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie, NIT)

 

 

Cursusdetails Module II

Duur

Wordt per persoon gepland

Locatie

Barcelona, Spanje en diverse locaties in Nederland

Kosten

Stagekosten variëren per persoon en zijn afhankelijk van uw persoonlijke planning.

De kosten variëren van € 3.200,– tot € 3.800,–. Reis- en verblijfskosten niet inbegrepen.

De examenkosten worden in rekening gebracht door het NIT. Voor het actuele bedrag zie de website van het NIT.

Data

Worden in overleg afgestemd

Inschrijven

Waarom Docendo:

Plectrum_1_kleinErkend & gerenomeerd

Innovatief & trendsettend

Vakprofessionals & branchekennis

Praktijkgericht & mensgericht

Lees verder

Meer informatie:

T ((0345) 58 23 40
E info.docendo@zdg.nl

Gratis opleidingsgids aanvragen

uitvaartzorg | overledenenzorg | maatwerktrainingen

Wij bieden een breed scala aan opleidingen op het gebied van uitvaart- en overledenenzorg. Ook verzorgen we maatwerktrainingen.

Wilt u weten wat wij u te bieden hebben? Vraag dan vrijblijvend
onze opleidingsgids aan.Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

Contact

Voor snel antwoord op uw vragen...

Voor vragen over opleidingen overledenenverzorging, hospitality in de uitvaartbranche of maatwerktrainingen kunt u contact opnemen met Yolande Dijkstra.
Bent u meer geïnteresseerd in zaken als regelen van een uitvaart, spreken bij uitvaarten, de zorg voor nabestaanden, dan bent u bij Linda van Santen aan het goede adres.

Docendo B.V.
Koppelsedijk 10
4191 LC Geldermalsen
Postbus 335
4190 CH Geldermalsen

 

Academie voor Postmortale Zorg
T (0345) 58 23 40
E y.dijkstra@zdg.nl

Academie voor Uitvaartzorg
T (0345) 54 41 49
E l.van.santen@zdg.nl

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Met enige regelmaat brengen we u op de hoogte via een nieuwsbrief. Natuurlijk vindt u de meest recente informatie ook altijd op onze website.

Back To Top
×Close search
Zoeken