Vaardigheden begrafenisondernemer

Het beroep begrafenisondernemer is een bijzondere baan. U doet iets voor de nabestaanden van iemand een overledene, vervult een laatste wens en verzorgt het lichaam, zodat iedereen waardig afscheid neemt. Het beroep wordt dus sterk gewaardeerd. We leggen u op deze pagina graag uit welke vaardigheden u moet bezitten om het beroep als begrafenisondernemer vakkundig uit te voeren.

Bekijk al onze opleidingen en cursussen Neem contact op

Denkt u eraan om begrafenisondernemer te worden en wilt u weten welke vaardigheden u hiervoor nodig heeft? Bij Docendo volgt u opleidingen en cursussen die u opleiden voor een baan als begrafenisondernemer.

Waarom Docendo?

 • Erkend & gerenommeerd
 • Innovatief & trendsettend
 • Vakprofessionals & branchekennis
 • Praktijkgericht & mensgericht

Uitvaartverzorger

Als uitvaartverzorger geef je het afscheid van een overledene vorm. Dat doe je samen met de familie in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart. Daarbij ben je niet alleen de persoon die de nabestaanden bijstaat, maar ook de professional die alles rondom de uitvaart regelt. De opleiding ‘Uitvaartverzorger’ stoomt je tot in de puntjes klaar voor dit boeiende vak.

Tijdens de opleiding komen alle elementen aan bod die belangrijk zijn voor het vak. Denk daarbij aan het regelgesprek, het draaiboek voor de dag van de uitvaart, een reguliere rouwbrief, algemeen juridische kennis, maar ook specifieke wettelijke bepalingen die zijn vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging.

Verder is er ook aandacht voor  rituelen en rouwgebruiken van verschillende geloofsstromingen en culturen, en voor de mogelijkheden van eigentijdse overledenenverzorging. Kortom: een brede opleiding die je volledig klaarstoomt voor het vak.

“Het menselijke aspect van de opleiding spreekt deelnemers enorm aan”

16 lesdagen van 10.00 tot 17.00 uur
Houten
4250,- (excl. examenkosten) per deelnemer

Persoonlijke vaardigheden om begrafenisondernemer te worden

 

Als begrafenisondernemer heeft u een breed scala aan vaardigheden nodig die zowel de technische als interpersoonlijke aspecten van de baan omvatten. Hier zijn enkele van de belangrijkste vaardigheden:

 1. Empathie en compassie: het vermogen om medeleven en begrip te tonen aan rouwende families is cruciaal. U moet in staat zijn om ondersteunend en troostend te zijn in een zeer moeilijke tijd.
 2. Communicatievaardigheden: sterke verbale en schriftelijke communicatievaardigheden zijn essentieel om effectief te kunnen spreken met families, het regelen van diensten en het afhandelen van zakelijke overeenkomsten.
 3. Organisatorische vaardigheden: het plannen en uitvoeren van een begrafenis vereist aandacht voor detail en het vermogen om meerdere taken tegelijk te beheren.
 4. Technische kennis: kennis van de wetten en voorschriften die betrekking hebben op de begrafenisindustrie, evenals de technische aspecten van het balsemen en het verzorgen van de overledene.
 5. Zakelijk inzicht: veel begrafenisondernemers runnen hun eigen bedrijf, dus vaardigheden in bedrijfsbeheer, financiën en marketing zijn belangrijk.
 6. Professionaliteit: het vermogen om kalm, respectvol en professioneel te blijven in emotioneel beladen situaties.
 7. Fysieke sterkte: het werk kan fysiek veeleisend zijn, inclusief het tillen van kisten en het uitvoeren van langdurige staande diensten.
 8. Flexibiliteit: bereidheid om op onregelmatige uren te werken, inclusief avonden, weekenden en feestdagen.
 9. Netwerkvaardigheden: het opbouwen van relaties met bloemisten, geestelijken, begraafplaatsbeheerders en andere professionals in de branche.
 10. Culturele sensitiviteit: begrip van en respect voor diverse religieuze, etnische en culturele gebruiken en rituelen rondom de dood.
 11. Counseling: basisvaardigheden in het geven van steun en advies zijn niet hetzelfde als echte therapie door een specialist, maar ze kunnen wel helpen om families bij te staan als ze verdriet hebben.
 12. Aandacht voor ethiek: het hanteren van ethische normen bij het omgaan met de overledene en hun nabestaanden, inclusief transparantie in prijsstelling en diensten.

Wat moet u kunnen als begrafenisondernemer?

Naast de persoonlijke en sociale vaardigheden, zijn er een aantal praktische vaardigheden die u moet kunnen om begrafenisondernemer te worden. Als u zelf een uitvaartcentrum wilt beginnen of werkzaam wilt zijn binnen de uitvaartbranche, moet u onder andere verstand hebben van postmortale zorg, opbaring, nabestaandenhulp, rituelen en begrafenisceremonies. U organiseert een ceremonie die bij de desbetreffende cultuur aansluit.

Benieuwd naar de verschillende taken van een begrafenisondernemer? We vertellen u graag meer.

Start uw loopbaan als begrafenisondernemer

Bezit u bovenstaande vaardigheden? Dan bent u zeer geschikt voor een carrière als begrafenisondernemer. Kunt u nog niet alle vaardigheden afvinken? Geen zorgen, u kunt ze ontwikkelen door middel van trainingen of opleidingen, zoals onze opleiding uitvaartverzorger. Hier leert u niet alleen de theorie, maar doet u ook praktijkervaring op. Door te kiezen voor voortdurende educatie versterkt u deze vaardigheden en blijft u up-to-date met de industrienormen.

Aanvullende opleidingen volgen

Wilt u extra vaardigheden aanleren? Dan volgt u aanvullende opleidingen wanneer u bijvoorbeeld al in de uitvaartbranche werkt of als u al andere opleidingen heeft afgerond. Denk bijvoorbeeld aan extra vaardigheden in de gastvrijheid, het voorgaan tijdens de ceremonie, de etiquette en stijl voor dragers en chauffeurs, ritueel begeleiden, nabestaandenzorg, thanatopraxie, opbaring, complexe restauraties en nog veel meer. Bekijk ons complete aanbod opleidingen.

Schrijf u direct in

Ambieert u een baan in de uitvaartbranche en wilt u zelf over de vaardigheden van een begrafenisondernemer beschikken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of schrijf u direct in voor een van de opleidingen van Docendo.

Bekijk al onze opleidingen en cursussen Neem contact op

Vragen over de opleiding?
Neem contact met ons op

Contact opnemen
Back To Top