Taken begrafenisondernemer

Een begrafenis is een laatste nagedachtenis aan de overleden persoon. Als uitvaartverzorger zorgt u ervoor dat de begrafenis of crematie in goede banen wordt geleid. Dat betekent dat u naast het organiseren van een begrafenis, voor reconstructie, verzorging en styling van het lichaam zorgt. Denk aan postmortale zorg, make-up en camouflage, uitvaartondernemer, rituelen en educatie. U begeleidt het begrafenisritueel en staat de nabestaanden bij.

Bekijk al onze opleidingen en cursussen Neem contact op

Het beroep begrafenisondernemer wekt bij sommige mensen misschien dubbele gevoelens op. U werkt tenslotte met overleden personen. Maar het is ook een heel bijzonder en dankbaar beroep: u bent immers van grote betekenis voor de nabestaanden.

Waarom Docendo?

  • Erkend & gerenommeerd
  • Innovatief & trendsettend
  • Vakprofessionals & branchekennis
  • Praktijkgericht & mensgericht

Uitvaartverzorger

Als uitvaartverzorger geef je het afscheid van een overledene vorm. Dat doe je samen met de familie in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart. Daarbij ben je niet alleen de persoon die de nabestaanden bijstaat, maar ook de professional die alles rondom de uitvaart regelt. De opleiding ‘Uitvaartverzorger’ stoomt je tot in de puntjes klaar voor dit boeiende vak.

Tijdens de opleiding komen alle elementen aan bod die belangrijk zijn voor het vak. Denk daarbij aan het regelgesprek, het draaiboek voor de dag van de uitvaart, een reguliere rouwbrief, algemeen juridische kennis, maar ook specifieke wettelijke bepalingen die zijn vastgelegd in de Wet op de lijkbezorging.

Verder is er ook aandacht voor  rituelen en rouwgebruiken van verschillende geloofsstromingen en culturen, en voor de mogelijkheden van eigentijdse overledenenverzorging. Kortom: een brede opleiding die je volledig klaarstoomt voor het vak.

“Het menselijke aspect van de opleiding spreekt deelnemers enorm aan”

16 lesdagen van 10.00 tot 17.00 uur
Houten
4250,- (excl. examenkosten) per deelnemer

Persoonlijke vaardigheden om begrafenisondernemer te worden

Postmortale zorg

Onder postmortale zorg valt (eenvoudige) restauratie van het lichaam. Het is de bedoeling om een laatste afscheid bijzonder te maken. U zorgt ervoor dat het lichaam er netjes uitziet en dat de overleden persoon weer een natuurlijke uitstraling krijgt. Dit kan met restauraties van het lichaam, de juiste kleding, styling en make-up. De nabestaanden herinneren zich de persoon zoals hij in leven was. Op deze manier wordt het afscheid verdraagzamer. Denk verder aan het wassen van het lichaam en het wegwerken van verwondingen.

Reconstructies en make-up

U leert alles over het aanbrengen van make-up bij overleden personen, wat anders is dan bij iemand die in leven is. U camoufleert bijvoorbeeld verwondingen, lijkvlekken en andere onzuiverheden op het lichaam. Het lichaam krijgt zo een mooier aanzicht, waardoor de overledene op een fijne manier herdacht kan worden. U restaureert het aanzicht en de kist kan daardoor open blijven, zodat de nabestaanden hun dierbare nog even kunnen zien.

De opleiding postmortale zorg wordt door Docendo gegeven. U kan na de opleiding bijvoorbeeld in een mortuarium of rouwcentrum aan het werk. Daarnaast volgt u onder andere de modules opbaring, buikpunctie, complexe restauraties en thanatopraxie. Met complexe restauraties wordt bijvoorbeeld de schedel gerestaureerd. Soms is de overleden persoon dusdanig gewond geraakt dat deze onherkenbaar is geworden. De restauraties zorgen ervoor dat de overleden dierbare er toonbaar uitziet.

Opleiding tot begrafenisondernemer

De taken van een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger zijn zeer divers. Bij Docendo volgt u de complete opleiding tot uitvaartverzorger. Binnen deze opleiding kiest u voor meerdere richtingen. Denk aan uitvaartceremonies, assistentenopleidingen in de uitvaartzorg en nabestaandenzorg. De begrafenisondernemer verzorgt een speciaal afscheid en regelt alles samen met de nabestaanden. Denk aan de kist, de muziek, de toespraak, de gedenksteen en alle voorbereidingen op de uitvaart. De uitvaartverzorger organiseert een speciaal begrafenisritueel, zodat de overleden persoon op de juiste manier herdacht wordt. Ook het draaiboek, rouwbrieven en alle extra’s worden in de planning meegenomen.

Uiteenlopende rituelen en nabestaandenzorg

De uitvaartverzorger maakt kennis met meerdere religies. Hij leert om de technieken en tradities van begrafenisrituelen in diverse culturen toe te passen. Een uitvaart moet zo compleet mogelijk zijn. De uitvaartverzorger luistert naar de nabestaanden en past hun wensen in de praktijk toe. Hij biedt de nabestaanden steun en hulp. De uitvaartverzorger beschikt over een gastvrije houding en kan goed met mensen overweg.

Bij Docendo volgt u ook de cursus nabestaandenzorg. U informeert de nabestaanden nauwkeurig, zorgt voor het afhandelen van praktische zaken, biedt een luisterend oor en verwijst eventueel door naar speciale instanties.

Word begrafenisondernemer met Docendo

Wilt u in de uitvaartbranche aan de slag? Neem dan contact op met Docendo op en kies de opleiding die bij u past. Heeft u vragen over een van onze opleidingen? Ook dan helpen we u graag verder.

Bekijk al onze opleidingen en cursussen Neem contact op

Vragen over de opleiding?
Neem contact met ons op

Contact opnemen
Back To Top