skip to Main Content

Overledenen opmaken (visagie overledenen)

De laatste confrontatie met de overledene is voor nabestaanden een belangrijk moment in de rouwverwerking. Tenminste, als de overledene op de juiste, professionele wijze is verzorgd. Er zijn tegenwoordig verregaande technieken om een ‘open’ opbaring mogelijk te maken: overledenen opmaken.

Helaas moeten nabestaanden nog altijd vaak afscheid nemen van hun dierbare in een gesloten kist. De reden kan de wijze van overlijden zijn (bijvoorbeeld een ongeval) of een postmortale oorzaak (het lichaam reageert door bijvoorbeeld opzwelling of vochtafstoting).

Overledenen opmaken (visagie)

Overledenen opmaken en verzorgen is een waardevol proces dat een afscheid in open kist mogelijk maakt. Het vraagt om een hoge mate van professionaliteit van de overledenenverzorger. Enerzijds kennis van materialen en technieken, anderzijds empathie richting de nabestaanden. Hoe zorgen ze samen voor een waardevolle herinnering?

Overledenen opmaken: acceptatie

Overledenen verzorgen betekent niet: de dood uitvlakken. Vaak is het accepteren van de doodsoorzaak namelijk een belangrijke factor in de rouwverwerking. Door de juiste verzorging, visagie en make-up van de overledene levert de verzorger een grote bijdrage aan die acceptatie.

Overledenen verzorgen

Overledenen verzorgen kan in verschillende gradaties en omstandigheden. Van het verzorgen van het haar, de nagels en de (gezichts)huid tot aan het camoufleren van zware verwondingen of het uitvoeren van (gezichts)reconstructies.

Compleet opleidingsprogramma bij Docendo

We verzorgen opleidingen voor alle voorkomende postmortale handelingen. Ook het verwijderen van lichaamsimplantaten – zoals katheters, neurostimulatoren of pijnbestrijders – behandelen we. Nieuw in onze opleidingen is het uitvoeren van buikpuncties voor overledenen die lucht of vocht vasthouden.

Piëteitsvolle verzorging
van overledenen

In de cursus Piëteitsvolle verzorging van overledenen krijgt u deze kennis en vaardigheden aangereikt; alle aspecten van postmortale zorgverlening worden behandeld.

Training Make-up
en camouflage

De training make-up en camouflage is bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken in de overledenenverzorging; een toegevoegde waarde in de verzorging.

Training Airbrush
make-up

Training airbrush make-up bij overledenen: bestemd voor iedereen die werkt of wil gaan werken als overledenenverzorger. Dé cursus voor de professional.

Training Postmortale
haarverzorging

Een professionele verzorging maakt u af met een goed verzorgd kapsel. In de training ‘Postmortale haarverzorging’ leert u de kneepjes.

Gratis opleidingsgids

uitvaartzorg | overledenenzorg | maatwerktrainingen

Wij bieden een breed scala aan opleidingen op het gebied van uitvaart- en overledenenzorg. Ook verzorgen we maatwerktrainingen.

Wilt u weten wat wij u te bieden hebben? Vraag dan vrijblijvend
onze opleidingsgids aan.Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

Nog niet overtuigd?

Heeft u vragen over uitvaart- en/of overledenenzorg of wilt u op de hoogte blijven van startdata? Neem dan contact op:

Academie voor Uitvaartzorg
T
(0345) 54 41 49
E
l.van.santen@zdg.nl

Academie voor Postmortale Zorg
T
(0345) 58 23 40
E
y.dijkstra@zdg.nl

Back To Top
×Close search
Zoeken