skip to Main Content

Opleiding Uitvaartverzorger

De opleiding Uitvaartverzorger biedt een algemene basis voor zowel mensen die al werkzaam zijn binnen de uitvaartbranche als voor mensen die een start willen maken als uitvaartverzorger.

 1. 20 lesdagen verspreid over 4 lesblokken van 10.00 tot 17.00 uur
 2. € 3.675,– (exclusief examenkosten Stivu of Navu)
 3. Vooropleidingseisen: MBO-4 werk- en denkniveau
 4. Locatie: Geldermalsen
 5. Startdatum:  9 januari 2020, 7 september 2020 (was 8 september)
  voor actuele cursusdata zie blz. 4 van het inschrijfformulier
Brochure aanvragen
Direct inschrijven

Als uitvaartverzorger ben jij degene die in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart samen met de familie de uitvaart vormgeeft. Een veelzijdige rol, want je bent niet alleen iemand die de familie in deze moeilijke tijd bijstaat. Je bent tegelijkertijd de persoon die alles rondom de uitvaart moet regelen en dat vraagt organisatietalent, communicatietalent, regie kunnen houden, prioriteiten kunnen stellen en flexibel kunnen werken. Zo’n veelzijdige functie vraagt een uitstekende opleiding om je goed op jouw toekomstige functie voor te kunnen bereiden. Docendo biedt die opleiding.

Waarom kiezen voor de opleiding Uitvaartverzorger bij Docendo?

 1. Praktijkgericht
  Iédere docent of trainer werkt zelf in de uitvaartbranche en is dus dagelijks actief op dit vakgebied.
 2. Ontwikkel je eigen stijl
  De opleiding wordt niet door een of twee docenten gegeven, maar door een compleet team vakprofessionals die allemaal hun eigen visie hebben op het werken als uitvaartverzorger. Jij wordt dus als student bij Docendo geconfronteerd met veel verschillende visies en achtergronden. Zodoende stimuleren wij onze studenten om hun eigen stijl en werkwijze te ontwikkelen. En dat werkt!
 3. Ervaren en onervaren deelnemers worden gemixt
  Docendo gelooft in de kracht van interactie. De verhalen van mensen, die al werkzaam zijn in de praktijk, zijn een verrijking voor mensen die willen gaan werken in de branche. Tegelijkertijd zijn de vragen van mensen die nog niet in de uitvaartbranche werken een ‘eyeopener’ voor professionals die ‘bedrijfsblind’ dreigen te worden. Het werkt dus twee kanten op. En wat te denken van de mogelijkheid tot netwerken die deze mix met zich meebrengt!
 4. MBO4 vooropleidingsniveau
  Docendo sluit aan bij de inschaling van de functie Uitvaartverzorger in de CAO voor de uitvaartbranche. Je kunt bij ons al instromen met een MBO4 vooropleidingsniveau.
 5. Iedere les gaat door
  Door met een groot team docenten en trainers te werken, kunnen wij garanderen dat iedere lesdag doorgaat.
 6. Jij kunt bij ons jouw eigen opleiding plannen
  Doordat we met een grote groep studenten starten, bieden we iedere lesdag een aantal data aan. Voor lessen waarin veel vak- en praktijkkennis gedoceerd wordt, is er keuze uit twee lesdagen. Bij trainingen werken we met kleine groepen, waardoor je de keuze hebt uit minimaal drie tot maximaal vijf startdata van deze trainingsdagen. Makkelijk voor jou als je de opleiding, zoals zovelen dat doen, combineert met een baan!
 7. Het studiemateriaal zit bij de prijs inbegrepen
  Voor alle vier blokken van de opleiding krijg je één of twee readers met het lesmateriaal uitgereikt. Daarnaast werken we met een digitaal studentenportaal voor jouw planning en het lesmateriaal.
 8. Afwisselende onderwijsvormen en studiebelasting
  Naast theorie, training, praktijkopdrachten en excursies ga je ook minimaal vijf tot maximaal tien dagen stage lopen. En de studiebelasting is voor iedereen verschillend, maar 6 tot 12 uur per week is het uitgangspunt.
 9. Een uitstekende prima prijs/prestatieverhouding
  Een lesdag bij Docendo kost gemiddeld € 195,- . Een zeer klantvriendelijke prijs.

Samenstelling en opbouw van de lesdagen

We werken telkens met twee groepen of drie groepen van 20 deelnemers bij de kennisvakken, zoals Regelen van een uitvaart, Dag van de Uitvaart, enz. Bij interactieve trainingen die ingaan op gespreksvaardigheden, communicatietechnieken of presenteren formeren we vier of vijf groepen van maximaal 12 deelnemers zodat iedereen voldoende aan bod komt. Daarnaast kijken we naar de kwalificaties die een uitvaartverzorger zou moeten bezitten, zoals zijn vastgesteld in de CAO Uitvaartverzorging. De totale duur van de opleiding is ‘netto’ vier blokken van 10 weken.

Start opleiding

De opleiding Uitvaartverzorger start twee keer per jaar, in september en januari, met een kennismakingsdag voor alle studenten. Vast onderdeel van deze startdag is het voorstellen, aan de hand van postcode en woonplaats, van de intervisiegroepen. Via deze intervisiegroep kunt u met elkaar studeren, opdrachten uitwerken en examenstof oefenen, maar elkaar vooral motiveren en ondersteunen tijdens de studie.

Blok 1

 • Introductiedag / indeling intervisiegroepen
 • Het regelen van een uitvaart
 • Professioneel omgaan met nabestaanden – dag 1+2
 • Nederlands
 • Rechts- en wetskennis
 • Nabestaandenzorg

Een toelichting op de modules van het eerste blok

‘Het regelen van een uitvaart’, waarin veel aspecten van het eerste regelgesprek met de familie van de overledene aan bod komen. Bij ‘Nederlands’ zal uw kennis over spelling, grammatica en correspondentie opgefrist worden. Tijdens ‘Rechts- en wetskennis’ wordt de basis voor noodzakelijke wetskennis gelegd. Onder de noemer ‘Professioneel omgaan met nabestaanden’ start u met een tweedaagse training ‘Communicatieve Vaardigheden’. De lesdag ‘Nabestaandenzorg’ informeert je over het erfrecht en welke administratieve beslissingen er op de korte en lange termijn door nabestaanden moeten worden genomen.

Blok 2

 •   Dag van de uitvaart
 •   Wet op de Lijkbezorging
 •   Professioneel omgaan met nabestaanden – dag 3
 •   Overledenenverzorging

Een toelichting op de modules van het tweede blok

In het tweede blok focust ‘Dag van de Uitvaart’ op alle taken waarvoor u als uitvaartverzorger (eind)verantwoordelijk bent. Op de derde dag van het onderdeel ‘Professioneel omgaan met nabestaanden’ wordt dieper ingegaan op het effect van de dagelijkse praktijk op uw eigen functioneren en hoe daarmee om te gaan. Bij ‘Wet op de Lijkbezorging’ worden de wettelijke bepalingen toegelicht waar u als uitvaartverzorger automatisch en voortdurend mee te maken heeft. Tijdens de halve dag ‘Overledenenverzorging’ wordt u de basiskennis aangereikt, waarover u als uitvaartverzorger moet beschikken teneinde vragen van families over dit onderwerp te kunnen beantwoorden.

Blok 3

 • Rouwteksten
 • Rituelen bij afscheid
 • Professioneel omgaan met nabestaanden – dag 4
 • Spreken in het openbaar – dag 5

Een toelichting op de modules van het derde blok

Het derde blok omvat vier onderdelen: ‘Rouwteksten’ waarin onder meer aandacht besteed wordt aan het opstellen van rouwbrieven, maar ook gedachtenis- en dankteksten zullen aan bod komen. Tijdens ‘Rituelen bij afscheid’ wordt ingegaan op de rouwgebruiken van verschillende geloofsstromingen en culturen. De vierde dag van ‘Professioneel omgaan met nabestaanden’ is een vervolg, verdieping en afronding van de voorgaande trainingsdagen. De training ‘Spreken in het openbaar’ biedt u een kritische kijk op uw uitstraling en presentatie als uitvaartverzorger.

Blok 4

 • Digitalisering
 • Financiën voor Uitvaartzorg
 • Het regelen van een uitvaart – deel II/Aannemingsformulier
 • Ethiek en etiquette

Een toelichting op de modules van het vierde blok

Het laatste blok beslaat een viertal modules. In dit lesblok is de lesdag ‘Digitalisering’, verdeeld over een dagdeel ‘Digitale Nazorg’ en ‘Social media in de uitvaart’. In de module ‘Financiën voor uitvaartzorg’ wordt gewerkt met een casus die allerlei elementen op financieel gebied bevat die ook belangrijk zijn om als uitvaartverzorger te weten.  ‘Het zakelijk regelen van een uitvaart’ gaat dieper in op de administratieve verplichtingen rondom het regelen van een uitvaart. Deze dag richt zich ook op het invullen van een aannemingsformulier ter ondersteuning van de werkzaamheden die u tegenkomt.  Tot slot komen in de lesdag ‘Ethiek en etiquette’ vraagstukken aan bod die u in dit vak kunt tegenkomen.

Voor informatie over en actuele examendata van kunt u terecht op de website www.stivu.nl en/of www.navu.nl

Ontwikkel je eigen stijl

De opleiding wordt niet door een of twee docenten gegeven, maar door een compleet team vakprofessionals die allemaal hun eigen visie hebben op het werken als uitvaartverzorger. U wordt dus als student bij Docendo geconfronteerd met veel verschillende visies en achtergronden. Zodoende stimuleren wij onze studenten om hun eigen stijl en werkwijze te ontwikkelen. En dat werkt!

Jolien van der Kooij

Docente Uitvaartzorg, kennis & vaardigheden rondom de uitvaart; rouwteksten, ethiek & etiquette

Loes Rooijakkers

Docente Uitvaartzorg, kennis & vaardigheden rondom de uitvaart; oriëntatiedag; communicatievaardigheden; maatwerktrainingen

Meindert Rudolphi

Trainer/coach Professioneel omgaan met nabestaanden: communicatievaardigheden en omgaan met emoties en werkdruk; maatwerktrainingen

Cees Peters

Trainer/Docent
Opbaring
Nederlands

Ton Overtoom

Trainer in multiculturele aspecten in overledenen zorg en uitvaart en zorg en presentatie vaardigheden

Gerda Caris

Trainer/coach
Professioneel omgaan met nabestaanden:
communicatievaardigheden en omgaan met emoties en werkdruk;
maatwerktrainingen

Mieke de Bruin

Trainer/coach
Professioneel omgaan met nabestaanden:
communicatievaardigheden en omgaan met emoties en werkdruk; omgaan met agressie en telefoneren met nabestaanden
maatwerktrainingen

Henny Aben

Trainer/coach
Professioneel omgaan met nabestaanden:
communicatievaardigheden en omgaan met emoties en werkdruk;
maatwerktrainingen

Inschrijven Docendo

Wil je deelnemen aan de opleiding? Meld je dan aan via ons inschrijfformulier.

Inschrijven

Waarom Docendo

Plectrum_1_kleinErkend & gerenomeerd

Innovatief & trendsettend

Vakprofessionals & branchekennis

Praktijkgericht & mensgericht

Meer informatie

Heb je nog vragen over uitvaartzorg of wil je op de hoogte blijven van startdata? Neem dan contact op:

T (0345) 54 41 49
E info.docendo@zdg.nl

Gratis opleidingsgids aanvragen

uitvaartzorg | overledenenzorg | maatwerktrainingen 

Wij bieden een breed scala aan opleidingen op het gebied van uitvaart- en overledenenzorg. Ook verzorgen we maatwerktrainingen.

Wil je weten wat wij jou te bieden hebben? Vraag dan vrijblijvend
onze opleidingsgids aan.Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

Gerelateerde nieuwsberichten

‘Wat hebben we een fijn afscheid beleefd’

Voor onze cursist Lia Schrier (55) kwamen de afgelopen periode meerdere levenspaden samen.
Lees het artikel

Cursisten die u al voor gingen

"Graag wil ik Docendo heel erg bedanken voor de gedegen opleiding, die me zal toerusten een bekwaam uitvaartleider en overledenenverzorger te worden. De docenten waren prettige mensen en zij hebben werkelijk kwaliteit gebracht. De sfeer was goed. Ik heb erg veel gehad aan de lessen communicatieve vaardigheden. Heerlijk om respectvol en zonder vooroordeel met elkaar te kunnen praten. Vooral het terugkoppelen van problemen vond ik erg leerzaam. De LSD-oefening (luisteren/samenvatten/doorvragen) was een welkome toevoeging om goede relaties op te bouwen"

Peter Cuypers

Cursist Opleiding uitvaartverzorger

"Tijdens de opleiding tot uitvaartverzorger in 2010 hebben wij – Anne, Clary en ik – elkaar leren kennen. We reden met elkaar mee naar de cursus en zaten in de studiegroep Friesland/Groningen. Ook na onze diplomering zijn we met elkaar in contact gebleven. Er ontstond een vriendschapsband en het idee om één uitvaartonderneming op te richten ontstond. Na vele gesprekken en onderzoeken hebben we onze krachten gebundeld. Alles op een rij hebben we héél wat kennis en ervaring in huis. Ervaring in rouw- en stervensbegeleiding, het spreken bij uitvaarten, gewerkt in de gezondheidszorg en extra cursussen gevolgd zoals piëteitsvolle verzorging make-up en camouflage en gastvrouw bij uitvaarten."

Marijke, Anne & Clary

Uitvaart Fryslân,

Contact

Voor snel antwoord op uw vragen...

Voor vragen over opleidingen overledenenverzorging, hospitality in de uitvaartbranche of maatwerktrainingen kunt u contact opnemen met Yolande Dijkstra.
Bent u meer geïnteresseerd in zaken als regelen van een uitvaart, spreken bij uitvaarten, de zorg voor nabestaanden, dan bent u bij Linda van Santen aan het goede adres.

Docendo B.V.
Koppelsedijk 10
4191 LC Geldermalsen
Postbus 335
4190 CH Geldermalsen

 

Academie voor Postmortale Zorg
T (0345) 58 23 40
E y.dijkstra@zdg.nl

Academie voor Uitvaartzorg
T (0345) 54 41 49
E l.van.santen@zdg.nl

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Met enige regelmaat brengen we u op de hoogte via een nieuwsbrief. Natuurlijk vindt u de meest recente informatie ook altijd op onze website.

Back To Top
×Close search
Zoeken