skip to Main Content

Docendo Opleidingen: hét instituut voor professionals
en starters in de uitvaart- en postmortale zorg.

Opleiding Uitvaartverzorger

Opleiding Uitvaartverzorger: voor wie?

De opleiding Uitvaartverzorger biedt een algemene basis voor zowel mensen die al werkzaam zijn binnen de uitvaartbranche als voor mensen die een start willen maken als uitvaartverzorger.

Als uitvaartverzorger bent u degene die in de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart samen met de familie de uitvaart vormgeeft. Een veelzijdige rol, want u bent niet alleen iemand die de familie in deze moeilijke tijd bijstaat. U bent tegelijkertijd de persoon die alles rondom de uitvaart moet regelen en dat vraagt organisatietalent, communicatietalent, regie kunnen houden, prioriteiten kunnen stellen en flexibel kunnen werken. Zo’n veelzijdige functie vraagt een uitstekende opleiding om u goed op uw toekomstige functie voor te kunnen bereiden. Docendo biedt die opleiding.

Waarom kiezen voor de opleiding Uitvaartverzorger bij Docendo?

 1. Praktijkgericht
  Iédere docent of trainer werkt zelf in de uitvaartbranche en is dus dagelijks actief op dit vakgebied.
 2. Ontwikkel je eigen stijl
  De opleiding wordt niet door een of twee docenten gegeven, maar door een compleet team vakprofessionals die allemaal hun eigen visie hebben op het werken als uitvaartverzorger. U wordt dus als student bij Docendo geconfronteerd met veel verschillende visies en achtergronden. Zodoende stimuleren wij onze studenten om hun eigen stijl en werkwijze te ontwikkelen. En dat werkt!
 3. Ervaren en onervaren deelnemers worden gemixt
  Docendo gelooft in de kracht van interactie. De verhalen van mensen, die al werkzaam zijn in de praktijk, zijn een verrijking voor mensen die willen gaan werken in de branche. Tegelijkertijd zijn de vragen van mensen die nog niet in de uitvaartbranche werken een ‘eyeopener’ voor professionals die ‘bedrijfsblind’ dreigen te worden. Het werkt dus twee kanten op. En wat te denken van de mogelijkheid tot netwerken die deze mix met zich meebrengt!
 4. MBO4 vooropleidingsniveau
  Docendo sluit aan bij de inschaling van de functie Uitvaartverzorger in de CAO voor de uitvaartbranche. U kunt bij ons al instromen met een MBO4 vooropleidingsniveau.
 5. Iedere les gaat door
  Door met een groot team docenten en trainers te werken, kunnen wij garanderen dat iedere lesdag doorgaat.
 6. U kunt bij ons uw eigen opleiding plannen
  Doordat we met een grote groep studenten starten, bieden we iedere lesdag een aantal data aan. Voor lessen waarin veel vak- en praktijkkennis gedoceerd wordt, is er keuze uit twee lesdagen. Bij trainingen werken we met kleine groepen, waardoor u de keuze heeft uit minimaal drie tot maximaal vijf startdata van deze trainingsdagen. Makkelijk voor u als u de opleiding, zoals zovelen dat doen, combineert met een baan!
 7. Het studiemateriaal zit bij de prijs inbegrepen
  Voor alle vier blokken van de opleiding krijgt u een of twee readers met het lesmateriaal uitgereikt. Daarnaast werken we met een digitaal studentenportaal voor uw planning en het lesmateriaal.
 8. Afwisselende onderwijsvormen en studiebelasting
  Naast theorie, training, praktijkopdrachten en excursies gaat u ook minimaal vijf tot maximaal tien dagen stage lopen. En de studiebelasting is voor iedereen verschillend, maar 6 tot 12 uur per week is het uitgangspunt.
 9. Een uitstekende prima prijs/prestatieverhouding
  Een lesdag bij Docendo kost gemiddeld € 190,- . Een zeer klantvriendelijke prijs.

Samenstelling en opbouw van de lesdagen

We werken telkens met twee groepen of drie groepen van 20 deelnemers bij de kennisvakken, zoals Regelen van een uitvaart, Dag van de Uitvaart, enz. Bij de interactieve trainingen die ingaan op gesprekstechnieken, communicatievaardigheden en presenteren formeren we vier of vijf groepen van 12 deelnemers, zodat iedereen voldoende aan bod komt. Daarnaast kijken we naar de kwalificaties die een uitvaartverzorger zou moeten bezitten, zoals zijn vastgesteld in de CAO Uitvaartverzorging.

Start opleiding

De opleiding Uitvaartzorger start twee keer per jaar, in september en januari, met een kennismakingsdag voor alle studenten. Vast onderdeel van deze startdag is het voorstellen, aan de hand van postcode en woonplaats, van de intervisiegroepen. Via deze intervisiegroep kunt u met elkaar studeren, opdrachten uitwerken en examenstof oefenen, maar elkaar vooral motiveren en ondersteunen tijdens de studie.

Blok 1

 • Introductiedag / indeling intervisiegroepen
 • Het regelen van een uitvaart – deel I
 • Professioneel omgaan met nabestaanden – dag 1+2
 • Nederlands
 • Rechts- en wetskennis
 • Overledenenverzorging

 

De modules in het eerste blok bestaan uit: ‘Het regelen van een uitvaart – deel I’, waarin veel aspecten van het eerste regelgesprek met de familie van de overledene aan bod komen. Bij ‘Nederlands’ zal uw kennis over spelling, grammatica en correspondentie opgefrist worden. Tijdens ‘Rechts- en wetskennis’ wordt de basis voor noodzakelijke wetskennis gelegd. Onder de noemer ‘Professioneel omgaan met nabestaanden’ start u met een tweedaagse training ‘Communicatieve Vaardigheden’. Tijdens de halve dag ‘Overledenenverzorging’ wordt u op de hoogte gebracht van de basiskennis, die een uitvaartverzorger zou moeten weten over een laatste verzorging.

Blok 2

 •   Dag van de uitvaart
 •   Wet op de Lijkbezorging
 •   Professioneel omgaan met nabestaanden – dag 3
 •   Nabestaandenzorg

In het tweede blok focust ‘Dag van de Uitvaart’ op alle taken waarvoor u als uitvaartverzorger (eind)verantwoordelijk bent. Op de derde dag van het onderdeel ‘Professioneel omgaan met nabestaanden’ wordt dieper ingegaan op het effect van de dagelijkse praktijk op uw eigen functioneren en hoe daarmee om te gaan. Bij ‘Wet op de Lijkbezorging’ worden de wettelijke bepalingen toegelicht waar u als uitvaartverzorger automatisch en voortdurend mee te maken heeft. Sinds 2017 in de opleiding is de lesdag Nabestaandenzorg, waar dieper ingegaan wordt op de praktische vragen waar nabestaanden al vrij snel na een overlijden mee te maken krijgen.

Blok 3

 • Rouwteksten
 • Rituelen bij afscheid
 • Professioneel omgaan met nabestaanden – dag 4
 • Spreken in het openbaar – dag 5

Het derde blok omvat vier onderdelen: ‘Rouwteksten’ waarin onder meer aandacht besteed wordt aan het opstellen van rouwbrieven, maar ook gedachtenis- en dankteksten zullen aan bod komen. Tijdens ‘Rituelen bij afscheid’ wordt ingegaan op de rouwgebruiken van verschillende geloofsstromingen en culturen. De vierde dag van ‘Professioneel omgaan met nabestaanden’ is een vervolg, verdieping en afronding van de voorgaande trainingsdagen. De training ‘Spreken in het openbaar’ biedt u een kritische kijk op uw uitstraling en presentatie als uitvaartverzorger.

Blok 4

 • Digitalisering
 • Financiën voor Uitvaartzorg
 • Het regelen van een uitvaart – deel II/Aannemingsformulier
 • Ethiek en etiquette

Het laatste blok beslaat een viertal modules. In dit lesblok is de lesdag ‘Digitalisering’, verdeeld over een dagdeel ‘Digitale Nazorg’ en ‘Social media in de uitvaart’. In de module ‘Financiën voor uitvaartzorg’ wordt gewerkt met een casus die allerlei elementen op financieel gebied bevat die ook belangrijk zijn om als uitvaartverzorger te weten.  ‘Het regelen van een uitvaart – deel II’ gaat dieper in op de administratieve verplichtingen rondom het regelen van een uitvaart. Deze dag richt zich ook op het invullen van een aannemingsformulier ter ondersteuning van de werkzaamheden die u tegenkomt.  Tot slot komen in de lesdag ‘Ethiek en etiquette’ vraagstukken aan bod die u in dit vak kunt tegenkomen.

Voor informatie en actuele examendata kunt u terecht op de website www.stivu.nl en/of www.navu.nl

Meer Weten Over De Opleiding Uitvaartverzorger? (0345) 54 41 49

Meer weten over de opleiding Uitvaartverzorger? (0345) 54 41 49

Cursusdetails:

Duur
20 lesdagen verspreid over 4 lesblokken van 10.00 tot 17.00 uur

Vooropleidingseisen

MBO-4 werk- en denkniveau, goede beheersing van de Nederlandse taal, waarbij een HAVO opleidingsniveau u de beste kansen biedt.

Locatie
Geldermalsen

Stage
 Tijdsduur afhankelijk van het gekozen examineringstraject

Kosten
€ 3.675,– (exclusief examenkosten Stivu of Navu)

Data 

Startdatum:  10 januari 2019, 6 september 2019

Overige lesdata: zie inschrijfformulier

Zie inschrijfformulier pag. 4
Inschrijven

Waarom Docendo:

Plectrum_1_kleinErkend & gerenomeerd

Innovatief & trendsettend

Vakprofessionals & branchekennis

Praktijkgericht & mensgericht

Lees verder

Meer informatie:

T (0345) 54 41 49
E info.docendo@zdg.nl

Deze cursus maakt ook deel uit van het lespakket:

Onze trainers

Gratis opleidingsgids aanvragen

uitvaartzorg | overledenenzorg | maatwerktrainingen 

Wij bieden een breed scala aan opleidingen op het gebied van uitvaart- en overledenenzorg. Ook verzorgen we maatwerktrainingen.

Wilt u weten wat wij u te bieden hebben? Vraag dan vrijblijvend
onze opleidingsgids aan.
[recaptcha]

Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

Cursisten die u al voor gingen

"Ik ben Diana de Vries. In mei ben ik begonnen met de cursus Piëteitsvolle verzorging van overledenen van Docendo opleidingen. Ik heb het er heel goed naar mijn zin gehad. Ik heb verschillende docenten gehad in verband met de verschillende thema’s en ieder van hen gaf op zijn/haar eigen manier heel leuk les. Alles was ook goed geregeld en georganiseerd. Het waren leerzame lessen; ik heb er veel van opgestoken. Het waren geen saaie lessen maar leuke lessen en elke les was anders en dat gaf ook motivatie. Als ik het een punt mocht geven is het een ‘10’!"

Diana de Vries

Cursist

“Na 27 jaar werkzaam te zijn geweest bij een groot concern, was ik er na een stagedag bij een crematorium van overtuigd dat dit de branche zou worden waar ik in verder wilde gaan. Door vlotte reacties van en het inplannen door Docendo Opleidingen heb ik in een korte periode drie cursussen kunnen volgen. Om zo mijn kansen in de uitvaartbranche te vergroten, en met succes! Want twee weken na het behalen van mijn diploma Piëteitsvolle verzorging van overledenen heb ik de baan gevonden die ik zocht. Ik heb bij Docendo veel fijne, behulpzame en zeer goed opgeleide docenten en medestudenten leren kennen. Alles ging in een ontspannen en gezellige sfeer. Ook de dag als gast bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam is een zeer bijzondere ervaring geweest waar niet iedereen voor in aanmerking zal komen. Ik zal dan ook zeker bij een volgende keer weer bij Docendo mijn opleidingen volgen.”

Corina Nesselaar

Cursist

Contact

Voor snel antwoord op uw vragen...

Voor vragen over opleidingen overledenenverzorging, hospitality in de uitvaartbranche of maatwerktrainingen kunt u contact opnemen met Yolande Dijkstra.
Bent u meer geïnteresseerd in zaken als regelen van een uitvaart, spreken bij uitvaarten, de zorg voor nabestaanden, dan bent u bij Linda van Santen aan het goede adres.

Docendo B.V.
Koppelsedijk 10
4191 LC Geldermalsen
Postbus 335
4190 CH Geldermalsen

 

Academie voor Postmortale Zorg
T (0345) 58 23 40
E y.dijkstra@zdg.nl

Academie voor Uitvaartzorg
T (0345) 54 41 49
E l.van.santen@zdg.nl

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Met enige regelmaat brengen we u op de hoogte via een nieuwsbrief. Natuurlijk vindt u de meest recente informatie ook altijd op onze website.

Back To Top
×Close search
Zoeken