skip to Main Content

Docendo Opleidingen: hét instituut voor professionals
en starters in de uitvaart- en postmortale zorg.

Veiligheidstraining Crematorium

Voor wie?

Nabestaanden begeleiden hun dierbare tegenwoordig vaak tot in de ovenruimte. Wat betekent dit voor crematoriummedewerkers die daarbij aanwezig zijn?

Voor iedere medewerker die – al dan niet in aanwezigheid van familie – met de oven werkt of ondersteuning biedt tijdens een invoerproces.

Achtergrond

Stijlvol afscheid nemen, betekent tegenwoordig ook dat nabestaanden hun dierbare kunnen begeleiden tot in de ovenruimte. Dat betekent nogal wat voor de crematorium medewerkers die aanwezig zijn op het moment dat de kist de oven ingevoerd wordt. Van deze medewerkers wordt verwacht dat ze ‘passend bij de situatie’ kunnen communiceren met de uiterst emotionele nabestaanden op dit voor hen zo bijzondere moment. Mensen moeten voorbereid worden op wat komen gaat, maar er moet ook iets gezegd worden over de veiligheid in de ovenruimte. Nabestaanden mogen en kunnen bijvoorbeeld niet te dicht bij de oven komen. Daarnaast zijn de medewerkers van het crematorium op zo’n moment ook verantwoordelijk voor de veiligheid. Daarom moeten zij heel goed geïnstrueerd zijn over het veilig werken in een ovenruimte en over de (eventuele handmatige) bediening van een crematieoven. Als er ondanks alle zorgvuldige voorbereidingen en hoogwaardige techniek toch onverwacht iets anders loopt dan verwacht, hangt het van de handelwijze van de medewerkers af of een incident escaleert naar een calamiteit of niet. Dat maakt de rol van de crematoriummedewerker cruciaal.

De Landelijke Vereniging Crematoria heeft Docendo verzocht een training te ontwikkelen die medewerkers goed opleidt voor de taak die zij hebben bij een crematieproces.

Inhoud en aanpak

De training gaat in op de volgende onderwerpen:

Techniek:

 • De werking van een oven en een filterinstallatie
 • Afwijkende omstandigheden tijdens een invoer en hoe te handelen
 • Behandeling vaak voorkomende fouten die het risico op een calamiteit vergroten
 • Uitwisseling ervaringen bij het werken met de oven.

Communicatieve vaardigheden:

 • Hoe ga je om met emotionele mensen die door de emoties niet altijd horen wat er gezegd wordt?
 • Welke uitleg geef je over wat er gaat gebeuren en waarom? Wat kunnen mensen verwachten? wat gaan ze zien, horen, voelen?
 • Welke aanwijzingen moeten worden gegeven aan de familie met betrekking tot de veiligheid (afstand tot de oven, waarheen bij calamiteit)?

Veiligheid bij een invoer (evt. in aanwezigheid van nabestaanden):

 • Er wordt stilgestaan bij de geldende (Arbo) Wet- en regelgeving en bij het protocol van het crematorium
 • Er wordt geoefend met een stagnatie tijdens een invoerproces. Er worden noodprocedures geoefend en er vindt een dummy invoer plaats.
 • Er wordt aan de hand van casuïstiek geoefend met een invoer in aanwezigheid van nabestaanden die anders loopt dan gepland.
 • Eigen veiligheid staat altijd voorop. Daarom staan we stil bij het juiste gebruik van de aanwezige Persoonlijke Beschermingsmiddelen
 • Middels een veiligheidsronde door uw eigen crematorium maken we de deelnemers bewust wat er allemaal al geregeld is op veiligheidsgebied. Deelnemers leren deze zaken op de juiste wijze en het juiste moment in te zetten bij noodsituaties.
 • De deelnemers leren het juiste type blusmiddel toe te passen bij de diverse soorten branden en krijgen praktische handvaten aangereikt.
 • Aan de hand van diverse theoretische en praktische ontruimingsoefeningen leren de deelnemers om bezoekers snel in veiligheid te brengen bij een incident.
Veiligheidstraining Crematorium
Veiligheidstraining Crematorium
Veiligheidstraining Crematorium

Meer weten over de veiligheidstraining voor ovenisten? (0345) 58 23 40

Cursusdetails:

Deze training wordt altijd in een maatwerkvorm gegeven. Er zijn verschillende ovenleveranciers betrokken bij de training, alsmede een brandweeropleidingscentrum en een tweetal communicatietrainers. Vooraf ontvangt u altijd een maatwerkvoorstel met een prijsindicatie. De prijs wordt bepaald door de inhoud en de lengte van de training en de groepsgrootte.

Kosten

De prijzen variëren van € 395,– tot € 455,– per persoon.

Vooropleidingseisen

Geen

Inschrijven

Waarom Docendo:

Plectrum_1_kleinErkend & gerenomeerd

Innovatief & trendsettend

Vakprofessionals & branchekennis

Praktijkgericht & mensgericht

Lees verder

Meer informatie:

T (0345) 58 23 40
E info.docendo@zdg.nl

Onze trainers

Gratis opleidingsgids aanvragen

uitvaartzorg | overledenenzorg | maatwerktrainingen

Wij bieden een breed scala aan opleidingen op het gebied van uitvaart- en overledenenzorg. Ook verzorgen we maatwerktrainingen.

Wilt u weten wat wij u te bieden hebben? Vraag dan vrijblijvend
onze opleidingsgids aan.Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.

Contact

Voor snel antwoord op uw vragen...

Voor vragen over opleidingen overledenenverzorging, hospitality in de uitvaartbranche of maatwerktrainingen kunt u contact opnemen met Yolande Dijkstra.
Bent u meer geïnteresseerd in zaken als regelen van een uitvaart, spreken bij uitvaarten, de zorg voor nabestaanden, dan bent u bij Linda van Santen aan het goede adres.

Docendo B.V.
Koppelsedijk 10
4191 LC Geldermalsen
Postbus 335
4190 CH Geldermalsen

 

Academie voor Postmortale Zorg
T (0345) 58 23 40
E y.dijkstra@zdg.nl

Academie voor Uitvaartzorg
T (0345) 54 41 49
E l.van.santen@zdg.nl

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Met enige regelmaat brengen we u op de hoogte via een nieuwsbrief. Natuurlijk vindt u de meest recente informatie ook altijd op onze website.

Back To Top
×Close search
Zoeken