skip to Main Content

Uitvaartbranche ziet forse daling in het bezoek

De Gelderlander, 14 maart 2020

Kan een overledene corona verspreiden? En hoe zit het met de hygiëne bij het condoleanceregister? Uitvaartmedewerkers zitten vol vragen nu de maatregelen tegen het coronavirus strenger worden. In Geldermalsen kregen zij antwoord.

Een Spaanse uitvaart zorgde er onlangs voor dat zo’n zestig nabestaanden besmet raakten met corona, zegt GGD-deskundige Marty Jacobs aan het begin van zijn presentatie. Een stilte valt in de zaal, waar tientallen mensen uit de landelijke uitvaartsector bij elkaar zijn gekomen. ,,Ik denk dat we daar wel voor uit moeten kijken.’’

Over het coronavirus en uitvaarten doen veel wilde verhalen de ronde. Zo hoeft een kist bij thuisopbaring volgens de GGD niet per se gesloten te zijn, wat sommige uitvaartondernemers wel denken. Vragen uit de branche over het virus werden gisteren beantwoord op het kantoor van opleidingsinstituut Docendo in Geldermalsen. Dat gebeurde op basis van informatie van de GGD uit Amsterdam en gezondheidsinstituut RIVM. Een overzicht met vier belangrijke veranderingen voor begrafenissen en crematies.

Uitvaart alleen in kleine kring

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de overheid besloten dat bijeenkomsten met meer dan honderd mensen niet meer mogen doorgaan. Dat geldt dus ook voor begrafenissen en crematies.

Zo verwachtte uitvaartondernemer John Jacobs vier tot vijfhonderd gasten bij de begrafenis van een vrouw uit Groesbeek en was hij druk om rouwkaarten terug te halen bij PostNL. Ook kerken moeten de bezoekersaantallen indammen.

,,Wij laten nu steeds op rouwkaarten zetten dat nabestaanden genoodzaakt zijn de uitvaart in besloten kring te houden vanwege het coronavirus’’, zegt Sandra Thoonen. Zij is manager van Annora Uitvaartverzorging uit Grave en Mill en Goemans uitvaartzorg met locaties in Boxmeer, Gennep en Venray en was aanwezig in Geldermalsen.

,,Wij zien echt al een halvering van het aantal bezoekers. Op uitvaarten komen normaal gesproken toch veel kwetsbare ouderen af.’’

Buiging in plaats van hand

Handen schudden bij een condoleance kan niet meer vanwege het coronavirus. Uitvaartondernemingen bedenken daarom andere manieren om steun te betuigen.

Annora Uitvaartverzorging en Goemans Uitvaartzorg hebben posters laten drukken waarop staat dat mensen nu hun hand op het hart kunnen leggen. Uitvaartonderneming Dela stelt vriendelijk oogcontact of een kleine buiging voor als alternatief. De pennen van condoleanceregisters vormen ook een potentiële besmettingsbron, bevestigt GGDexpert Jacobs. ,,Daarom is het belangrijk niet aan het gezicht te zitten.’’ Ook moeten bezoekers goed hun handen wassen en desinfecterende handgel gebruiken.

Geen eten meer op schalen

De GGD adviseert geen eten meer op grote schalen te leggen tijdens een uitvaart. ,,De traditionele plakjes cake zou ik even achterwegen laten’’, vertelt Jacobs.

,,Met broodjes in plastic is er niets aan de hand, maar mensen moeten zelf even geen etenswaren meer kunnen pakken.’’

En de cateringmedewerkers die na afloop de koffiekopjes opruimen? ‘Moeten zij handschoenen dragen?’, klinkt het vanuit de zaal. Nee, dat is niet nodig, antwoordt Jacobs. ,,Handhygiëne is het belangrijkst.’’

Contact met gezicht vermijden

Nabestaanden kunnen het hoofd van een overledene in een kist beter niet meer aanraken. Aangezien het coronavirus zich vooral via de lucht door druppels uit de neus en keel verspreidt, is het gezicht een plek waar die nog goed kunnen zitten.

Volgens Jacobs zou het coronavirus een tot drie dagen besmettelijk kunnen zijn via een overledene onder koele omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid. Uitvaartmedewerkers die een lichaam ‘klaar maken’ voor een begrafenis of crematie, kunnen zich volgens de GGD het beste houden aan de regels die al gelden voor een overledene met een besmettelijke aandoening. Veel en grondig handen wassen, is nu een vereiste.

Back To Top
×Close search
Zoeken