skip to Main Content
Drie Deelnemers Blikken Terug Op De Cursus Opbaring

Drie deelnemers blikken terug op de cursus Opbaring

Drie deelnemers blikken terug op de cursus Opbaring

“Mijn verwachtingen zijn overtroffen”

Voor de nabestaanden zijn de laatste beelden van een overledene een belangrijke en waardevolle herinnering. Tijdens de cursus Opbaring leren we professionals daarom hoe ze een overledene zo ‘natuurlijk’ mogelijk opbaren. Drie deelnemers blikken terug op een inspirerende lesdag.

Dat iemand overleden is, mag gezien worden. Vanuit dat vertrekpunt begonnen vierentwintig deelnemers aan de cursus. Sommigen al jaren werkzaam in de uitvaartbranche, anderen nog aan het begin van hun carrière. Eén ding hadden ze met elkaar gemeen: ze hadden allemaal hoge verwachtingen van de training. En die werden overtroffen!

Joyce: ‘Een meesterverteller!’

Een van de deelnemers was Joyce van Doezelaar. Als medewerkster bij een crematorium en begraafplaats in Amersfoort wist ze op voorhand al dat er veel komt kijken bij het opbaren van een overledene. Desondanks verraste de cursus haar, vooral door de verhalen van Cees, een van de trainers.

“Ik ben zelf geen uitvaartleider, maar ik wist al dat er allerlei hulpmiddelen en technieken zijn die een ‘natuurlijke’ opbaring mogelijk maken. Cees nam ons met zijn bijzondere ervaringsverhalen helemaal mee in ‘zijn’ wereld. Wat een meesterverteller is die man! Door de manier waarop hij situaties en momenten omschreef, voelde het alsof ik er zelf bij was.”

Zelf hoeft Joyce geen overledenen op te baren, maar door de cursus is ze wel helemaal bijgepraat. En dat is precies waarom ze zich inschreef. “Als professional is het altijd de moeite waard om je vaste stramien te doorbreken en buiten je comfortzone te treden. Onbekende facetten binnen je vakgebied geven je vaak veel energie. Zéker als je trainers treft die het zo prachtig brengen.”

Selina: ‘Dit was goud!’

In tegenstelling tot Joyce heeft Selina Leffers nog geen ervaring in de uitvaartbranche. Maar omdat ze in de toekomst misschien wel aan de slag wil als uitvaart- of overledenenverzorger, schreef ze zich in voor de cursus. En daar kreeg ze geen spijt van.

“Het was best een spannende dag, want ik had geen idee wat ik van de cursus moest verwachten. Alles wat aan bod kwam, was voor mij immers nieuw. Toch voelde ik me meteen op mijn gemak in het gezelschap. De groep was niet te groot en de trainers, Xandra en Cees, hielden met iedereen rekening. Dat moet ook wel, want er komen gevoelige voorbeeldcases aan bod.”

Voor Selina was de cursus een bevestiging van het betekenisvolle werk in de uitvaartbranche. “De persoonlijke verhalen van de trainers en de deelnemers raakten me. Daardoor heb ik in één dag ontzettend veel waardevolle inzichten opgedaan. De cursus heeft mijn verwachtingen dan ook overtroffen. Dit was goud!”

Arie: ‘Nieuwe technieken geleerd’

Ook zelfstandig uitvaartverzorger Arie de Kloet nam deel aan de cursus. Hij volgde in het verleden al vaker trainingen bij Docendo en wist dus dat hij een leerzame dag tegemoet ging. Zo hoorde hij tijdens de cursus voor het eerst over wateropbaring en de belangrijke rol van verlichting.

“Wateropbaring was een volkomen nieuwe techniek voor me. Pasgeboren overledenen zijn extra gevoelig voor verkleuring en vervorming. De watermethode biedt daar een oplossing voor, door het kindje in het water te leggen. Zo eenvoudig kun je dus het verschil maken. Ook de rol van verlichting bij een opbaring was een eyeopener. Heel leerzaam om te zien welk effect zacht of hard licht heeft op het gelaat van een overledene.”

Na afloop van de cursus was Arie weer helemaal op de hoogte. “Zo’n training zet je weer op scherp. Alleen al door met vakgenoten te sparren over je werk en de keuzes die je maakt. Bovendien is de cursus Opbaring voor niemand verplicht. Daardoor is iedereen gemotiveerd om er een vruchtbare dag van te maken.”

Cursusdagen in 2019

Is de cursus Opbaring ook wat voor u? Op 8 mei en 28 november geven we de training opnieuw. Op onze website kunt u zich nu alvast inschrijven.

Back To Top
×Close search
Zoeken