skip to Main Content
Kun Jij Ondernemen In De Uitvaartbranche?

Kun jij ondernemen in de uitvaartbranche?

Kun jij ondernemen in de uitvaartbranche?

Jaap Schuddeboom: ‘Regel maar eens een roze elektrische uitvaartauto’

Bij steeds meer mensen gaat het kriebelen: een eigen onderneming starten. Niet meer een radartje in een bedrijf zijn, maar het héle bedrijf zijn. Zelf je doelen stellen en klanten blij maken met je werk. Dat is natuurlijk geweldig. Maar er komt ook veel bij kijken. Ondernemer en coach Jaap Schuddeboom vertelt hoe je je goed voorbereidt.

“Ondernemen is hard werken, maar het geeft ook heel veel voldoening. Het allermooiste aan ondernemen vind ik dat je je eigen ideeën vorm kunt geven. Daarnaast is het ontzettend leuk als je iets bedenkt en de klant daar tevreden over is. Ik weet nog wel hoe trots ik was, die eerste keer dat ik voor een klus betaald kreeg! Dat gaf echt een kick, om te weten dat je gedaan hebt wat de klant van je wilde. En misschien zelfs wel beter of meer.”

Klant vs. product

“De grootste valkuil voor beginnende ondernemers? Dat je een prachtig idee hebt, maar dat dat idee niet per se de wens van de klant is. Bedenk dus geen klanten bij je product, maar een product bij je klanten. Als je namelijk niet gedreven wordt door de klantvraag, maak je geen kans. Daarom is het ook belangrijk om jezelf te onderscheiden. Dat vergeten ondernemers nog weleens. Specialiseer je bijvoorbeeld in ‘dementievriendelijke uitvaarten’. Dan kun je eenvoudiger boven de markt uitstijgen. Met andere woorden: durf te kiezen!”

Recept voor een burn-out

“Hoe gaaf het ook is om eigen baas te zijn, het heeft een groot minpunt: je bent alleen. Bovendien moet je als uitvaartondernemer altijd bereikbaar zijn: hét recept voor een burn-out. Daarom is het belangrijk om goed je grenzen te kennen en voorbereid te zijn op allerlei vragen die klanten kunnen hebben.”

Ingrediënten voor een goed bedrijf

“Hoe je een goede ondernemer kunt worden? Je moet natuurlijk passie hebben voor het vak, maar dat zit wel goed bij de mensen die een bedrijf willen opzetten. Daarnaast zijn er drie vaardigheden die je zeker moet hebben. Of leren natuurlijk.”

1) Kun je verkopen?
“Ten eerste moet je kunnen verkopen. Stel: ik wil jou een kopje koffie verkopen. Ik kan dan vertellen over het materiaal van het kopje, hoeveel koffie erin kan, enzovoorts enzovoorts. Dan ben je allang afgehaakt… In plaats daarvan kan ik ook vragen: ‘Drink je koffie?’ ‘En hoe drink je je koffie het liefst?’ Daarmee bouw ik een verhaal op. Op basis van je antwoorden weet ik dan bovendien wat je belangrijk vindt bij het koffiedrinken. Door die connectie heb ik een veel grotere kans om het kopje ook echt te verkopen. Hetzelfde geldt voor uitvaarten: praat niet alleen over wat je biedt, maar luister naar wat de klant nodig heeft en haak hierop in.”

2) Kun je netwerken?
“Ten tweede is netwerken cruciaal. Bij een uitvaart komt van alles kijken: een opbaarruimte, een vervoerder, catering, bloemen… noem maar op. Je moet dat soort dingen op voorhand paraat hebben. Als je een netwerk hebt, weet je bij wie je terecht kunt voor dit soort dingen. Stel dat een klant een roze elektrische auto wil voor de uitvaart… Dan kun je die alleen op tijd regelen als je de juiste bedrijven kent.”

3) Heb je meer dan alleen een goed idee?
“Ten derde moet je meer hebben dan alleen een goed idee. Er komt van alles kijken bij ondernemen, zoals marketing en administratie. Die dingen zijn misschien niet zo leuk als het inhoudelijke deel van je bedrijf, maar het is wel belangrijk dat je ze op orde hebt. Je moet je tijd en energie dus kunnen verdelen tussen je ‘core business’, de uitvaarten die je regelt, en alles daaromheen.”

Ondernemersopleiding

“Het kan behoorlijk lastig zijn om al die zaken te regelen wanneer je net met een bedrijf start. Daarom coach ik mensen daarbij. Bij Docendo start binnenkort een ondernemersopleiding voor uitvaartverzorgers. Daarin behandel ik alle aspecten van het ondernemersvak. Cursisten gaan zelf aan de slag met de verschillende stappen en zetten de informatie direct om in een eigen ondernemingsplan. Zo zijn ze aan het eind van de cursus klaar om direct te beginnen met hun eigen bedrijf. Een vliegende start voor je eigen onderneming dus!”

Back To Top
×Close search
Zoeken