skip to Main Content
Erkenning Zó Belangrijk In Ons Vak

Erkenning zó belangrijk in ons vak

‘Erkenning zó belangrijk in ons vak’

Lian Gieles over de plus van de uitvaartverzorger

Al bijna twintig jaar is Lian Gieles nabestaandenbegeleider. Iedere dag helpt ze nabestaanden bij het omgaan met emotionele en praktische uitdagingen. Namens Docendo verzorgt ze het opleidingsonderdeel ‘Nabestaandenzorg’.

Met haar onderneming begeleidt Lian nabestaanden bij het verwerken van hun emoties. Daarnaast is ze een soort praktische ‘vraagbaak’, want veel nabestaanden maken zich zorgen over het vele regelwerk, bijvoorbeeld op administratief gebied. Dat laatste, begeleiding bij administratieve, belastingtechnische en juridische vragen, is een belangrijk deel van de opleiding tot uitvaartverzorger van Docendo. Niet voor niets hebben Lian en Docendo de krachten gebundeld.

Erkenning

“Eén woord staat centraal in dit vak: erkenning. Erkenning van verdriet lijkt zo vanzelfsprekend, maar is tegelijk zó belangrijk. Ik sprak laatst een oudere dame, van wie de echtgenoot op 86-jarige leeftijd was overleden. ‘Het is een mooie leeftijd’, zei ze bijna plichtmatig. In feite praatte ze na wat ze van mensen in haar omgeving hoorde. Maar toen ik doorvroeg, kwamen de tranen. Even later zaten we zelfs over haar dochter te praten, die ze bij de geboorte had verloren en dus nooit heeft gekend. Dat is wat rust en ruimte voor emoties met iemand kunnen doen.”

Veel regelwerk

“Erkenning zit daarnaast in heel andere dingen, in praktische zaken bijvoorbeeld. Vaak komt er veel regelwerk op de nabestaanden af en zitten ze met allerlei vragen. Moet ik de bank informeren? Wanneer bel ik de notaris? En wat houdt een verklaring van erfrecht eigenlijk in? Ik vind het belangrijk dat de uitvaartbegeleider weet hoe je met die vragen om kunt gaan. Daarom besteden we daar tijdens de opleiding serieus aandacht aan.”

Rust en focus

“Natuurlijk hoef je als uitvaartbegeleider niet ineens de hele papierwinkel te regelen. Maar het zorgt wél voor veel rust als je kunt uitleggen waar de prioriteiten liggen en welke professionals de nabestaanden kunnen helpen als de tijd rijp is. Vaak kunnen praktische zaken namelijk best even wachten. Maar om dat te kunnen inschatten, moet je wél op de hoogte zijn. Je moet dus over een zekere mate van basiskennis beschikken. Daarmee creëer je rust en focus in wat vaak toch al verwarrende dagen zijn: de dagen rondom de uitvaart.”

Aandacht en energie

“Veel nabestaanden krijgen na een verlies te maken met fysieke klachten, zoals slaapproblemen en concentratieproblemen. Ze maken zich soms oprecht zorgen, terwijl ze hun aandacht en energie hard nodig hebben om het verlies te verwerken. Het helpt door ze inzicht te verschaffen in hun klachten, bijvoorbeeld door uit te leggen dat deze simpelweg bij de rouwverwerking horen. Wie weet kun je ze zelfs doorverwijzen naar professionals. Zo geef je nabestaanden het vertrouwen en de kracht om de tijd na het overlijden in te gaan.”

Mooi compliment

“In de praktijk merk ik dat nabestaanden dit soort hulp en begeleiding enorm waarderen. Een van de mooiste complimenten die ik ooit kreeg, was van een nabestaande die zei: ‘De uitvaart was al zo mooi, en dankzij de informatie die je me gaf, heb ik rond de dagen van het afscheid echt rust ervaren’. Dat is voor mij waar het allemaal om draait.”

Op weg helpen

“Mij geeft mijn werk me iedere keer weer een goed gevoel, mensen helpen is ongelooflijk mooi. Rouwende mensen zijn vaak heel kwetsbaar. Door mijn verantwoordelijkheid te nemen als professional én als mens, kun je hen echt weer op weg helpen. En mensen helpen, dat verveelt nooit.”

Back To Top
×Close search
Zoeken