skip to Main Content
Gelukkig Nieuwjaar

Gelukkig nieuwjaar

Gelukkig Nieuwjaar

Voor mij een nieuw jaar. Anders dan in december is het geen klok die bepaalt wanneer het oude nieuw wordt.  Voor veel cursisten is het een frisse start met veel verwachtingen. ‘Eindelijk starten met een opleiding en beroepskeuze waar ik zo lang naar verlangde.’  Soms is er iets nodig in een privéleven of in een werksituatie om zover te komen.  Dus wie weet is  nu een ‘ gelukkig Nieuwjaar’  wel veel meer aan de orde dan tijdens de jaarwisseling.  Nu betreft het een keuze, die jaarwisselingen komen vanzelf.

Ik denk na over het afgelopen jaar. Terugkijken hoort  immers ook bij een jaarwisseling. De fijne lessen, de bijzondere momenten.  Grappige situaties met een lach die het hele gebouw vulden en verdrietige momenten waardoor we allemaal de tranen in onze ogen voelden prikken.  Helaas blijven ook (aankomend) uitvaartverzorgers niet gespaard van een overlijden in hun eigen omgeving. Soms is opleiding en persoonlijk verlies dan onverenigbaar.  Ik leer elke les weer van de groep. De studenten die al werkzaam zijn, houden mij als docent scherp. De studenten zonder praktijkervaring als uitvaartbegeleider kunnen mij verbazen met hun frisse kijk, open vragen en dat is verbazingwekkend prettig!

Ik heb net als ieder mens mijn eigen stokpaardjes. Een daarvan is ‘de vraag achter de vraag’.  Ik waardeer studenten die vragen stellen. Makkelijke vragen en moeilijke vragen. Uiteraard zou ik nu beleefdheidshalve meteen moeten aangeven dat domme vragen niet bestaan.  Echter, ik ben van mening dat deze wel bestaan. Maar het boeiende van elke vraag is dat er altijd weer een vraag achter de vraag zit.  Dat geldt dus voor alle vragen. Vragen stellen biedt ruimte om antwoorden opnieuw te formuleren en bij te stellen.  Die vraag achter de vraag is vaak vele malen interessanter. Dus dat jullie aan een nieuwe opleiding beginnen is geweldig,  maar ik ben dan natuurlijk benieuwd naar de mens en ‘het waarom’ achter de namen die ik nu voorbij zie komen.

Ik wens jullie en alle docenten en trainers een heel gelukkig Nieuwjaar.  De champagne bewaren we voor de diploma-uitreiking maar passend vuurwerk mag het hele jaar door. Liever geen harde knallers, voetzoekers, gillende keukenmeiden en rotjes. Ik ga als uitvaartbegeleider en docent toch voor de sterretjes.

 

Loes Rooijakkers

Back To Top
×Close search
Zoeken